Noorse satelliet met SmallCAT-lasercommunicatiesysteem succesvol gelanceerd

SmallCAT is ontwikkeld in een consortium onder leiding van TNO en gebruikt directe lasercommunicatie om de datatransmissiecapaciteit van kleine satellieten te vergroten.

Trefwoorden: #communicatie, #laser, #raket, #ruimte, #satelliet

Lees verder

research

( Foto: Universiteit van Toronto Instituut )

ENGINEERINGNET.BE - De Noorse NorSat Technology Demonstrator (NorSat-TD) is met succes gelanceerd door SpaceX vanaf de Vandenberg Space Force Base in Californië.

De satelliet wordt beheerd door het Noorse Ruimteagentschap en zal technologie demonstreren voor satellietcontrole, tracking, navigatie, communicatie en maritieme verkeersbewaking. Aan boord van het ruimtevaartuig bevinden zich verschillende apparatuur, zoals het SmallCAT lasercommunicatiesysteem.

SmallCAT gebruikt nieuwe optische communicatietechnologie om via satellieten informatie naar de aarde te verzenden. Deze technologie, die werkt met onzichtbare lichtsignalen, maakt veel snellere gegevensoverdracht mogelijk dan de radiofrequenties die momenteel overal voor communicatie worden gebruikt.

Met radiofrequenties wordt een aantal gigabit per seconde bereikt. Via lasercommunicatie kunnen de overdrachtssnelheden van satellieten tien tot honderd keer zo groot worden. Daar komt bij dat lasercommunicatielinks ook bij lagere snelheden interessant zijn, omdat de datalinks veiliger zijn en de systemen kleiner, lichter en energiezuiniger.

SmallCAT bestaat uit een <1U laserterminalmodule met de naam CubeCAT, die is gemonteerd in een nieuw type mechanische structuur die schokken en trillingen dempt. SmallCAT zal dienen ter demonstratie van een 1 Gbps hogesnelheidsdownlink die voldoet aan CCSDS 03K.

De CubeCAT-module is gemonteerd in een door TNO ontwikkelde hysteresevrij ophangingssysteem met hoge demping dat bestand is tegen de belasting als gevolg van de lancering van de NORSAT-TD-satelliet.

Wanneer de satelliet in zijn baan om de aarde is gebracht, zal SmallCAT voornamelijk communiceren met het optische grondstation bij TNO in Den Haag. Ook is het de bedoeling dat SmallCAT communiceert met andere Europese optische grondstations die deel uitmaken van het kernnetwerk van optische grondstations dat wordt beheerd door het Noorse bedrijf KSAT.

SmallCAT is ontwikkeld door een consortium onder leiding van TNO, dat verder bestaat uit het Nederlandse bedrijf AAC Hyperion voor on-board elektronica, drivers en software, en het Britse bedrijf Gooch & Housego (lasertransmitter).