Nieuw licht op het chaotische samenspel tussen neuronen

Wiskundigen aan de Nederlandse Vrije Universiteit en de University of Exeter hebben een verbinding ontdekt tussen chaotische neuronen en chaotische turbulentie in een pijpleiding.

Trefwoorden: #brein, #neuronen, #universiteit, #wiskunde

Lees verder

research

( Foto: kjpargeter / 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Stel je voor dat je op de bank tv zit te kijken. Jij kijkt naar voren en je kat zit naast je. In deze situatie zal een bepaalde groep neuronen, verantwoordelijk voor het naar voren kijken, herhaaldelijk vuren. Ineens springt je kat op tafel en draai jij je hoofd naar links.

De 'naar voren gerichte' neuronen die eerst actief waren, vallen stil, terwijl een andere groep neuronen, verantwoordelijk voor het naar links kijken, actief wordt. Op deze manier kan ons brein onderscheid maken tussen de verschillende richtingen waarin we ons hoofd draaien.

Wanneer je je hoofd in een bepaalde richting draait, zal de groep neuronen die geassocieerd wordt met die richting actief worden. Hoewel de hele groep actief is, laten individuele neuronen binnen deze groep chaotische en ongecoördineerde activiteit zien.

Begrijpen hoe dit chaotische vuren van neuronen in ons brein leidt tot een betrouwbare weergave van onze hoofdrichting, is een belangrijke uitdaging. Onderzoeker Daniele Avitabile (VU): "Chaotische hersenactiviteit is moeilijk te bestuderen. Het belangrijkste van deze ontdekking is het inzicht dat chaotisch gedrag ontleed kan worden in golven die eenvoudiger te volgen zijn."

"Vergelijkbaar met de activiteit in een turbulente pijpleiding laat chaotische hersenactiviteit regelmatige sprongen tussen golven zien, om vervolgens kort te blijven hangen bij elke golf. We hebben deze golven in kaart gebracht en daarmee een blauwdruk ontwikkeld die ons helpt om chaotische hersenactiviteit beter te begrijpen."

"Wiskundige neurowetenschap heeft veel inzicht opgeleverd met betrekking tot het algemene probleem van hoofdrichtingen, maar het specifieke gedrag van individuele neuronen bleek lastig te beschrijven. We realiseerden ons dat we deze verschillende toestanden konden begrijpen door ze te zien als eenvoudige golven."

Mede-onderzoeker Kyle Wedgwood (University of Exeter): "We hebben een wiskundige link kunnen leggen met het fenomeen turbulentie. We kijken ernaar uit om de overeenkomsten met vloeistofdynamica te gebruiken om onze kennis op het gebied van neurowetenschap verder uit te breiden."

"We willen onze theorie bijvoorbeeld testen door opnieuw te kijken naar hoofdrichtingen en daarbij gebruik te maken van nauwkeurigere beschrijvingen van het gedrag van individuele neuronen."