3DExperience World 2023 (3): life sciences

In februari verzamelde de SolidWorks community in Nashville (VS). SolidWorks software werd aanvankelijk ingezet om dingen te ontwerpen. Met die ervaring trok het naar de life sciences en komt het nu met nieuwe bagage terug.

Trefwoorden: #3DExperience, #life sciences, #SolidWorks

Lees verder

Nieuws

( Foto: LDS )

ENGINEERINGNET.BE - “De biologie van de 20e eeuw was niet gebaseerd op de juiste wetenschap. Wij werken aan een nieuw biologiemodel,” zei Bernard Charlès die benadrukte dat de life sciences -levenswetenschappen- een bijzondere plaats innemen bij SolidWorks en dus ook 3DExperience.

“Twintig jaar geleden al startten we het BioIntelligence-researchproject”, zegt Charlès. Het moest leiden tot een systeemmodel/simulatie van menselijke cellen. Het ‘Living Heart’-programma was succesvol in het verkennen van de grenzen van dat modelleren.

Het betrok zelfs zenuwsignalen, het gedrag van spieren,… Ondertussen gebeuren er klinische proeven en onderzoekt men de impact van medicijnen op het hart. “We hanteren een systeembenadering van het leven.”

Anatomische data worden vertaald naar SolidWorks-bestanden voor rapid prototyping van oefenmodellen voor chirurgen, medische instrumenten of prothesen. Alles maatwerk  (© LDS)

Men schoof van ‘dingen’ naar het ‘leven’. Men ging wetenschappelijke modellen ontwikkelen door de realiteit te bestuderen en de échte wereld te simuleren… om vervolgens, met de data van de levenswetenschappen de stap terug te zetten naar de traditionele industrieën.

Nieuwe connecties zorgen voor nieuwe manieren van denken om de uitdagingen van de mensheid op te lossen. Met de BioCAD-dienst kunnen bijvoorbeeld anatomische data vertaald worden naar SW-bestanden voor rapid prototyping van medische instrumenten, bijvoorbeeld. Of prothesen. “Goedkoper en op de maat van de individuele persoon.”

Charlès wees erop dat SolidWorks lid is van het Science Based Targets-initiatief (SBTI) dat een wetenschappelijk onderbouwd klimaatdoel wil stellen. “We kunnen veel meten. Ook het hergebruik van ontwerpen én materialen kan nu al in het platform opgenomen worden met het oog op hun recycleerbaarheid.” Uitdagend: “De toekomst bestaat er in zelf je afval te ontwerpen.”

“Artificiële intelligentie kan je aanporren maar de vlucht van de verbeelding verschilt fundamenteel van het ophoesten van het verleden”, stelde Bassi in een kritiek op de hele heisa rond ChatGPT. “Mensen zijn ontworpen om hun verbeelding aan het werk te zetten.”

Klik hier voor deel 1. 
Klik hier voor deel 2.
Klik hier voor deel 4.
Klik hier voor deel 5.
Klik hier voor deel 6 (slot)