3DExperience World 2023 (4): rol van designer drastisch veranderd

Delphine Genouvrier, nu Product Define team Director, maar jarenlang product manager Simulia R&D bij Dassault Systèmes, licht toe hoe de rol van de designer/ontwerper drastisch veranderde.

Trefwoorden: #3D, #Dassault, #experience, #solid works

Lees verder

Nieuws

( Foto: LDS )

ENGINEERINGNET.BE - Van simulatie naar productie, zonder het crashen van prototypes, terwijl quasi automatisch rekening wordt gehouden met de regelgeving.

De designer tekent nog wel maar doet tegelijk ook zoveel meer. Simuleren, bijvoorbeeld, om het ontwerp te valideren nog vóór er een prototype van gebouwd wordt.

“Simuleren vergt geen Phd’s meer”, aldus Delphine Genouvrier (foto). Vandaag gebruiken ook studenten ontwerpers reeds alle tools die hun ter beschikking staan. De analyse-tools steken mee in hun ontwerpoplossingen. Genouvrier heeft het over ‘modsim’ waarmee 3D Experience Works de voordelen van simuleren naar het modelleren brengt.

Hoe accuraat kan je simuleren? “Hoe accuraat wil je zijn? Accuraat simuleren is niet zo moeilijk voor de computer. Maar hoe accurater de gebruiker wil zijn, des te meer informatie moet er in het systeem gestopt worden om ‘wat als’ vragen te kunnen stellen.” Het cloudplatform heeft immers data nodig om te testen en de impact van designkeuzes te verifiëren.

Genouvrier spreekt van ‘design exploration’ waarbij gebruikers honderden ‘wat als’ configuraties kunnen bevragen om er uiteindelijk de hunne uit te kiezen. Als het uiteindelijke doel is gesteld, kan het systeem ‘suggesties’ doen. Het kan verschillende alternatieven of stijlen aanreiken, rechtaan/rechtuit design, hoekig of bol, vintage, biomimetisch,…

Met AI ingebouwd, kan het systeem a.h.w. zelfs ‘doorleefde’ oplossingen aanreiken. “Vormelijke designtrends zullen er altijd wel zijn maar de gebruiker blijft steevast de kern” die verantwoordelijk is voor zijn of haar ontwerp.

Daarbij hoeft er geen ‘dedicated data management’ meer te gebeuren. Alle data steekt immers reeds in het groter geheel. Alles gebeurt ook in eenzelfde (cloud)omgeving. “Een zorg minder en een pak tijdwinst, dus.”

“We creëerden oplossingen waarvan de motor volledig transparant is. We veranderden daarmee de manier waarop simulaties gebruikt worden. De gecentraliseerde design zorgt bovendien voor een nieuw paradigma.”

Over de resultaten kan je, binnen dezelfde omgeving, ook intern en extern communiceren. Dat alles zal de noodzaak voor analisten niet helemaal weghalen, weet ze.

Die komen nog wel aan hun trekken als het over details van de regelgeving gaat en het behalen van certificaten. “Maar deze evolutie zorgt alvast wel voor meer gebruikers van design en simuleren.”

“We willen bovendien niet meer dat een product in isolatie wordt ontwikkeld.” De designsoftware neemt voortaan ook duurzaamheidsaspecten mee. Het ontwerp moet niet alleen prestatie-KPI’s halen maar ook scoren op ecologische en milieu-indicatoren.

Ontwerpen zullen het simuleren van materiaalvermoeidheid meenemen, bijvoorbeeld, en de levensverwachting van producten maximaliseren. Het materiaal- en energieverbruik,…

“Er is een grote vraag naar steeds meer gesofisticeerde simulaties.” Assemblages moeten ‘samen’ geanalyseerd worden. Het voorbeeld van een mobiele telefoon werd gegeven. De verschillende componenten moeten niet alleen compact bij elkaar passen. Sommige componenten worden heel warm. Die hitte moet afgevoerd kunnen worden.

Radiogolven moeten kunnen passeren. Bewegende delen moeten stevig genoeg zijn,… Dat alles vergt data driven businessmodellen. Wie complexere assemblages ontwerpt maakt onvermijdelijk gebruik van componenten van derden.

Die componenten van verschillende fabrikanten/leveranciers, die partneren met Dassault Systèmes, komen in de zogenaamde ‘extended catalogus data’. Ontwerpers pikken die er uit om ze in hun ontwerp te integreren. ‘Drag & drop’.

“Resellers transformeren eveneens. Ze brengen niet alleen meer kennis mee maar ook nieuwe workflows.” Steevast gaat het hier echter om mensen en hun ‘awareness’. Het is belangrijk om steeds de waarde daarvan te erkennen.

“Wij hebben het alvast niet meer over ‘digitale’ maar om ‘virtuele tweelingen’.” Dat betekent voor haar dat het simuleren niet meer gebeurt in silo’s, in een ivoren toren. Voortaan is het delen van kennis de motor van je business.

Klik hier voor deel 1. 
Klik hier voor deel 2.
Klik hier voor deel 3.
Klik hier voor deel 5.
Klik hier voor deel 6 (slot)