3DExperience World 2023 (2): haptics ontwerpen

In februari verzamelde de SolidWorks community voor de 3DExperience World 2023. Het Italiaanse Weart introduceert met zijn 'haptic pods’ op de vingers ‘gevoel’ in de virtuele wereld. Het hanteert daarbij SolidWorks software.

Trefwoorden: #3D, #haptics, #solid works

Lees verder

Nieuws

( Foto: LDS )

ENGINEERINGNET.BE - “Wij bouwen de toetsenborden en de muizen van de toekomst”, zei Guido Gioioso (36) bij weart (Milaan en Siena) dat in 2018 opgericht werd en met de hulp van de Italiaanse start-up studio E-novia nu de markt opgaat met de eerste generatie van zijn touchDIVER-technologie en ‘vingerdoppen’ die textuur- en thermische prikkels (warm/koud) en tegenkrachten bieden die gekoppeld worden aan het visuele beeld in een VR/AR-bril.

“In 2019 integreerden we onze kerntechnologie in twee prototypetoestellen die het visuele -video’s- met tactiele prikkels versterkte.” Vandaag zijn er drie octrooien: de ‘haptic core’ die de sensatie van textuur op de huid zet, het registreren/opnemen van texturen, stijfheid en temperatuur van objecten en tenslotte ook het ‘thermisch gevoel’. “Wij leveren de SDK waarmee ontwikkelaars aan de slag kunnen met om het even welke textuurgebaseerde sensaties en trillingen.”

In 2024 volgt een tweede release die nog makkelijker in verschillende designsoftware te integreren zal zijn. Vandaag is er nog steeds een ontwikkelaar nodig die de haptische eigenschappen van verschillende materialen toewijst. Uiteindelijk wil Gioiosa naar het automatisch genereren van de haptics en dat van welke content dan ook. Op basis van visuele kenmerken en gedrag. “Daar gebruiken we ook AI voor.”

Weart telt vandaag negen mensen. Daarnaast kan het een beroep doen op mede-oprichter, investeerder en partner E-novia, waar nog eens 30 mensen actief zijn in design & business development. Toepassingen ziet men in sectoren waar ook smartglasses worden gebruikt.

“Industriële trainingen -om iets te leren assembleren, allerlei manuele handelingen in te oefenen- maar ook virtuele prototyping. Stel, je ontwerpt een object en je wilt het ook ‘ervaren’ en ‘voelen’ op voorhand.”

Denk aan bedrijven die exoskeletons bouwen om op een verre plek -in de ruimte of op een werf aan de andere kant van de wereld, bijvoorbeeld- dingen aan te sturen en de gebruiker een haptische feedback te bezorgen.

Marketing en entertainment, met o.a. gaming, vormen een derde, grote markt. Sexindustrie? Daarover wordt fijntjes gezwegen. Met anderen ontwikkelt weart de nieuwe standaarden voor haptics.

Klik hier voor deel 1.
Klik hier voor deel 3.
Klik hier voor deel 4.
Klik hier voor deel 5.
Klik hier voor deel 6 (slot)

Op de foto: de touchDIVER-technologie en ‘vingerdoppen’ van weart bieden textuur- en thermische prikkels (warm/koud) en tegenkrachten die gekoppeld worden aan het visuele beeld in een VR/AR-bril, toont Guido Gioioso.