Vier baanbrekende inzichten rond toekomst van werk

Gaat de opkomst van AI en robotica zorgen voor een werkeloosheidsgolf, of hebben we straks juist een robot als collega? Steven Dhondt, senior onderzoeker bij TNO en hoogleraar bij KU Leuven, deelt zijn visie over de toekomst van werk.

Trefwoorden: #inzicht, #TNO, #vacature, #visie, #werk

Lees verder

HR

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET.BE - Steven Dhondt coördineert bij TNO onderzoek naar de sociale impact van robotica en digitalisering. Hij legt uit dat hij niet gelooft dat banen volledig zullen verdwijnen door robots. Zijn verwachting is dat technologie en mensen juist zullen samenwerken.

Dhondt vertelt dat er in het verleden veel voorspellingen zijn gedaan over de relatie tussen technologie en werk. ‘Deze voorspellingen zijn niet uitgekomen, maar nieuwe technologie verandert onze manier van werken wel’, stelt Dhondt. 

Onlangs presenteerde hij vier inzichten die een positief geluid laten horen over vooruitgang:

 1. Robots nodig op de arbeidsmarkt.
  Volgens Dhondt is de arbeidsmarkt nu dusdanig krap, dat alleen technologie kan helpen om dit op te lossen. Met de stijgende lonen verwacht hij dat bedrijven in de toekomst meer naar robots kijken.
 2. Cobots worden onze collega's.
  Samenwerken met cobots, ofwel collaboratieve robots, is straks gewoon. De invoering van cobots verloopt echter nog niet vlekkeloos, vooral door veiligheidskwesties. ‘Doordat fabrikanten cobots zo veilig mogelijk moeten maken, zijn ze te traag en kunnen ze te weinig gewicht dragen. Dat is nu juist waarvoor we ze willen gebruiken’, stelt Dhondt.
 3. Een lerende organisatie is essentieel.
  Innovaties zijn alleen succesvol te implementeren als er nota wordt genomen van de medewerkers die ermee moeten werken. Dhondt geeft als voorbeeld twee logistieke bedrijven die hun orderverzamelingsproces wilden verbeteren door medewerkers slimme brillen te geven.
  Bij het ene bedrijf faalde de implementatie na een jaar doordat het management de technologie verplicht stelde zonder rekening te houden met bezwaren en behoeften van medewerkers. ‘De manier waarop ze voorheen werkte was efficiënter. Ook was de bril behoorlijk zwaar om de hele dag te dragen. De brillen moesten tòch worden gebruikt. Er kon niets veranderd worden vanwege de koppeling tussen de brillen en het SAP-systeem.’
  Bij het andere bedrijf werd de bril succesvol geïmplementeerd doordat het management medewerkers de ruimte gaven om zelf te beslissen of ze de bril wilden gebruiken. ‘Ook werden er trainingen georganiseerd waar medewerkers de software beter konden laten programmeren.’
 4. AI versus mens. 
  Volgens Dhondt biedt AI veel kansen, maar het blijft belangrijk om de mens ‘in de loop’ te houden. Zo kan worden bijgestuurd indien nodig, en zijn de voordelen van AI optimaal te benutten.