Goederenoverslag North Sea Port getroffen door Europese recessie

De bedrijven in North Sea Port boekten in het eerste halfjaar van 2023 een goederenoverslag via zeevaart van 33,4 miljoen ton. Dit is 11% (-4,2 miljoen ton) minder dan in dezelfde periode in 2022.

Trefwoorden: #binnenvaart, #goederen, #logistiek, #North Sea Port, #overslag, #recessie

Lees verder

Nieuws

( Foto: North Sea Port )

ENGINEERINGNET.BE - Noteerde North Sea Port in 2022 nog de beste eerste jaarhelft ooit, dan is dat voor deze periode in 2023 niet het geval.

De 11% minder overslag is vooral te merken bij recessiegevoelige producten zoals bouwmaterialen, staal (voor automotive) en petroleumproducten zoals gas- en dieselolie.

Naar cargotype is te zien dat de overslag van vloeibare bulk (7,1 miljoen ton) met 18% daalde, onder meer bij gas- en dieselolie, nafta en chemische producten.

Droge bulk (18,4 miljoen ton) nam af met 9%. Er is onder meer een verminderde overslag van steenkool te noteren, nadat er vorig (na)jaar heel wat extra voorraden zijn aangelegd. Ook de overslag van cementklinker nam af, wat aansluit bij de dalende trend bij bouwmaterialen.

Containers (1,1 miljoen ton) kenden een terugval van 7%. In TEU is er ook een kleine daling (110.000 TEU, -1,5%). Ro/ro (1,9 miljoen ton) nam af met 4%. De overslag van stukgoed (breakbulk, 5,0 miljoen ton) daalt met 11%.

Rusland was in de eerste jaarhelft van 2022 nog de belangrijkste handelspartner. Na de eerste zes maanden van dit jaar is dit helemaal anders: de handel met Rusland is meer dan gehalveerd (-56%) waardoor het naar de zevende plaats zakt, voor het grootst deel als gevolg van de EU-sancties.

De handel met Oekraïne daalt verder (-10%). Deze goederenoverslag wordt gedeeltelijk opgevangen door overslag uit Polen (+0,5 miljoen, + 138%, voornamelijk granen), Australië (+28%), België (+20%) en Canada (+6%). De Verenigde Staten zijn momenteel de belangrijkste handelspartner.

Net zoals de goederenoverslag via zeevaart, kent ook die via de binnenvaart een kleinere daling. Voor de eerste zes maanden komt dit neer op 31,3 miljoen ton overslag (-6,0%).