Nieuw project focust op betere kalibraties voor radiotherapie

Voor het nieuwste onderzoeksproject ‘LINAC@LNK’ koopt SCK CEN een medische lineaire versneller aan om 2 grote vragen te onderzoeken: kan radiotherapie nog efficiënter gemaakt worden en kunnen hierdoor radioactieve afvalvaten beter gekarakteriseerd worden.

Trefwoorden: #afval, #berging, #radioactief, #radiotherapie, #SCK

Lees verder

research

( Foto: SCK CEN )

ENGINEERINGNET.BE - Radiotherapie is vandaag de primaire therapie voor kankerpatiënten. Succesvolle resultaten zijn afhankelijk van het toedienen van een nauwkeurige dosis straling.

Om deze precisie te behouden, is een nauwkeurige kalibratie van de LINAC, die de stralingsbundel uitzendt, noodzakelijk. Momenteel wordt kobalt-60 gebruikt als referentie voor kalibratiedoeleinden, maar dat heeft lagere energieniveaus dan de stralingsbundels die in klinische omgevingen worden gebruikt. Er zijn dus correcties nodig, wat een onzeker element is in het therapieproces.

Met LINAC@LNK, een initiatief dat SCK CEN leidt, wordt naar een verbetering van de kalibratie van radiotherapie gestreefd door potentiële foutmarges te elimineren. Het uiteindelijke doel is om een precieze kalibratiemethode te ontwikkelen voor radiotherapeutische behandelingen.

Bovendien opent het gebruik van een LINAC ook mogelijkheden voor geavanceerd onderzoek in radiotherapie en dosimetrie. Dit omvat het onderzoeken van dosimetrie op cellulair niveau, het beter begrijpen van de mechanismen van straling en het ontwikkelen van nieuwe detectoren om de protocollen voor kwaliteitsborging te verbeteren.

Een tweede, nieuwe toepassing kan NIRAS ondersteunen bij de oppervlaktebergingssite voor laag- en middelactief kortlevend afval. Deze site zal naar verwachting heel wat geconditioneerde afvalvaten ontvangen die momenteel opgeslagen liggen bij Belgoprocess.

Vooraleer ze worden overbracht, is het van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat deze vaten voldoen aan de conformiteitscriteria voor dit type afval. Om dat te bereiken zijn efficiënte en kosteneffectieve controletests nodig, waaronder hoogenergetische CT-scans om de inhoud van de afvalvaten te visualiseren.

Zulke scans en tests worden al met een LINAC uitgevoerd in Frankrijk (CEA), maar zijn momenteel in België of in de rest van Europa niet mogelijk omdat de faciliteit simpelweg niet bestaat.

De aankoop van de medische LINAC brengt daar verandering in, aangezien de technische eigenschappen zeer geschikt zijn voor het uitvoeren van deze scans en metingen.