• 25/05/2012

Vlaamse Gecontroleerd Gereduceerd Getij-techniek heeft wereldwijd potentieel

Het Antwerpse GGG-systeem kan als voorbeeld dienen voor andere overstromingsgebieden in de wereld.

Trefwoorden: #Gecontroleerd Gereduceerd Getij, #overstromingsgebieden, #schelde, #sluizen

Lees verder

research

( Foto: GGG: Lippensbroek in Hamme )

ENGINEERINGNET.BE -- Risicogebieden beschermen tegen overstromingen is één zaak, maar dat op een ecologisch verantwoorde manier doen is geen evidentie. Een techniek waarbij in overstromingsgebieden een ‘Gecontroleerd Gereduceerd Getij’ (GGG) wordt gecreëerd, blijkt een goede oplossing.

Toen de Schelde in 1976 uit haar voegen barstte, werd het Sigmaplan opgesteld. Dit plan, de evenknie van het Nederlandse Deltaplan, moet Vlaanderen beschermen tegen overstromingen. Maar indijken alleen is niet voldoende: internationale regelgevingen en beleidsmakers schrijven ook voor dat intergetijdengebieden hersteld moeten worden omdat dit de habitat van flora en fauna ten goede komt.

Olivier Beauchard (Universiteit Antwerpen), die in zijn doctoraat de invloed onderzocht van de GGG-techniek: “De hoge stroomsnelheden in de nauwe Schelde hebben een nefaste invloed op de ecologische habitat. Het aanleggen van overstromingsgebieden waar de mens zelf de waterstand regelt, biedt hier een oplossing. In de Sigmaprojecten Lippenbroek enKruibeke werd de innovatieve GGG-techniek toegepast.”

Via een sluizenconstructie staat het overstromingsgebied in contact met de Schelde, zodat er bij elk hoogtij water in het poldergebied stroomt, wat er bij laagtij weer uit vloeit. De sluizen zijn ontworpen om een waterregime in het gebied te krijgen dat aanleunt bij het regime in natuurlijke slikken en schorren langs de Schelde. Zo krijgt het overstromingsgebied zowel een veiligheidsfunctie als een natuurontwikkelingsfunctie.

Door de huidige klimaatsveranderingen zal de zeespiegel blijven stijgen en zullen er extreme weersomstandigheden voorkomen, klinkt het.

“Het GGG-systeem kan als voorbeeld dienen voor andere overstromingsgebieden in de wereld”, besluit Olivier Beauchard. “Maar liefst 39 procent van de wereldbevolking woont langs kustgebied waar overstromingsgevaar heerst. De GGG-techniek is een ideaal middel ter bescherming van zowel mens als natuur.”

Deze Vlaamse innovatie zou een belangrijke rol kunnen gaan spelen in de internationale overstromingsproblematiek.


(KV)