Belgische bedrijven niet klaar voor verplichte EU-duurzaamheidsrapportage

Uit een nieuw onderzoek uitgevoerd door IPSOS in opdracht van Schneider Electric blijkt dat stijgende kosten en klimaatproblematiek duurzaamheid bovenaan de bedrijfsagenda plaatsen. 89% van de bedrijven voldoet nog niet aan de Europese normen.

Trefwoorden: #besparing, #duurzaamheid, #energie, #klimaat, #onderzoek, #Schneider Electric

Lees verder

Columns

( Foto: Schneider Electric )

ENGINEERINGNET.BE - Als onderdeel van het Green Deal-beleid van de EU (Corporate Sustainability Reporting Directive - CSRD) verplicht deze wetgeving de grootste bedrijven om vanaf 1 januari 2024 te rapporteren over de impact van hun bedrijfsactiviteiten op mens en milieu.

Dit nieuwe onderzoek laat zien waar 251 Belgische bedrijven zich bevinden in hun duurzaamheidstraject, welke impact de energiecrisis daarop heeft en welke mogelijkheden en uitdagingen ze hebben bij het bouwen aan een duurzamere toekomst. Het onderzoek geeft ook inzicht in hoe de overheid bedrijven kan helpen duurzamer te worden.

Het onderzoek bevestigt dat duurzaamheid een topprioriteit is, waarbij 60% van de bedrijven de bezorgdheid over het klimaat als belangrijkste drijfveer noemt. 57% van de bedrijven geeft aan dat ze gedreven worden door de wens om te besparen op energiekosten, terwijl 46% naleving van wet- en regelgeving als belangrijkste drijfveer noemt.

Eén op de drie grote bedrijven vindt duurzaamheid ook belangrijk voor het vinden en behouden van werknemers in een krappe arbeidsmarkt. Duurzaamheid wordt door 39% van de MKB-bedrijven ook gezien als een middel om klanten aan te trekken en te behouden.

Ondanks complexe uitdagingen noemt 84% van de bedrijven elektrificatie en 78% digitalisering als bewezen en effectieve manieren om het energieverbruik en de CO2-uitstoot te verminderen.

Bedrijven worden geconfronteerd met uitdagingen zoals hoge investeringskosten, complexe en inconsistente wet- en regelgeving en praktische belemmeringen. 93% van de Belgische bedrijven geeft aan dat de overheid dringend actie moet ondernemen om de netcapaciteit te vergroten.

Hoewel Belgische bedrijven vooral zichzelf verantwoordelijk houden om duurzamer te worden, geven ze aan dat de overheid meer kan doen om hen te ondersteunen. Zo is 82% van de Belgische bedrijven voorstander van het standaardiseren van wet- en regelgeving in Europa, terwijl 78% graag meer kennisdeling ziet.

Energiekosten zijn een grote zorg voor Belgische bedrijven. Het onderzoek wijst uit dat de energierekening van bedrijven vorig jaar gemiddeld met 15,7% is gestegen.

Voor meer dan de helft (64%) van de ondervraagden heeft dit geleid tot een versnelling van duurzaamheidsgerichte activiteiten. Een grote meerderheid van de bedrijven (71%) verwacht dat de energiekosten deze winter hoog zullen blijven; 14% verwacht zelfs een stijging.