Een kwarteeuw innoveren in multi-directionele intralogistiek

Eind september vierde het Ierse Combilift, sterk in multi-directionele zijladers en ‘specials’, zijn 25-jarig bestaan. Elke 13 minuten loopt er een kersvers toestel uit de fabriek in Monaghan dat vorig jaar een output had van 8.870 toestellen.

Trefwoorden: #combilift, #logistiek, #zijlader

Lees verder

Intralogistiek

( Foto: LDS )

ENGINEERINGNET.BE - De klantgedreven business is goed voor zo’n 450 miljoen euro omzet.

“Het doel is dat te verdubbelen in vijf jaar tijd”, zegt CEO Martin McVicar. De voorbije vier jaar is onder andere gewerkt aan het oplossen van uitdagingen in de onshore windenergie. Met 7% van de inkomsten die naar O&O gaan, zorgde het ook dit jaar weer voor een handvol innovaties.

Helemaal nieuw is de Combi LC ‘Blade’ die het bedrijf samen met windturbinebouwer Siemens Gamesa ontwikkelde. De Blade heeft een dieselmotor die tot 75 ton verzet om wieken tot 115 m lang te verplaatsen. In duo. De gemotoriseerde Blade beschikt over twaalf gesynchroniseerde multi-directionele wielen en een speciaal ontwikkeld draag- en tilsysteem dat de wiek aan de basis vastgrijpt.

Aan de tip van de wiek een draagunit, eveneens multi-directioneel, met op de draaitafel een hydraulische klem. Eén operator stuurt beide units. De troeven van deze spectaculaire combinatie zijn snelheid (14 km/u) en maneuvreerbaarheid. Ze wil bovenloopkranen in assemblagehallen vervangen en kan bovendien ook buiten operationeel zijn op de werf. De Blade is bovendien ‘kleiner’ dan een straddle carrier of containerheftruck.

Helemaal nieuw is de Combi LC ‘Blade’ die het bedrijf samen met windturbinebouwer Siemens Gamesa ontwikkelde. (©LDS)

AGT
“Alle machines die hier gebouwd worden, zijn al verkocht”, gaf CEO Martin McVicar mee. Hij richtte het bedrijf op met Robert Moffett, die eerder Moffett Engineering stichtte.. McVicar was nog geen 20 toen hij bij Moffett aan de slag ging. Toen Moffet in 1997 verkocht werd, startten beiden nauwelijks een jaar later Combilift, ’s werelds eerste ‘all wheel drive, multi-directionele’ zijlader met verbrandingsmotor.

De voorbije kwarteeuw is het aandeel ‘elektrisch aangedreven’ gestegen van nul naar 70% maar is ook het gamma fors uitgebreid met meelooptrucks, gelede of kniktrucks (Aisle Master), straddle carriers tot 150 ton, bemand of op afstand bestuurd of beiden, container slipsheets waarmee containers snel in- en uitgelopen worden, en nu zelfs AGV-technologie.

De Combi-AGT (Autonomous Guided Truck) zijlader komt in twee smaken (3000 en 5000). Dat wijst op hun capaciteit (in kg). Het toestel is nauwelijks 1.270 en 1.372 mm breed. Er is samengewerkt met het Finse Navitec Systems voor navigatie en vlootbeheer. In de VS lopen er al 24 in het veld. Nu spreekt men ook klanten met lange ladingen in Europa aan.

Een gesmeerde fabriek
Combilift’s derde generatiefabriek in Monaghan ging er bij de opening prat op het grootste aaneengesloten industriële dak van Ierland te hebben. Op de schermen in de engineeringafdeling zagen we Solidworks als designtool gelinkt aan Infor Siteline als ERP. In de warehouse design-afdeling (her)tekenen ingenieurs de layout van het magazijn voor de klant, zodat ze hun ruimte met de Combilift machines maximaliseren. In de fabriek zelf zagen we een enkele Migatronic cobotlasmachine voor het lassen van kleinere componenten. “Die loopt hier nu drie maanden”, vertelde onze gids. Verderop laste een Fanuc M-10iA grotere stukken. Achter schermen werd er heel veel manueel gelast en geslepen. Na het lassen gaan de stukken de paintshop in waar ze een tweecomponenten watergebaseerde grondlaag krijgen en dan een tweecomponenten PU afwerklaag, samen 120 µm. Na de oven gaan de stukken het magazijn in of naar één van de vier lijnen. Vóór een toestel de lijn opgaat wordt het voorzien van zoveel mogelijk subassemblages. Alle stukken komen in de juiste volgorde naar de lijn. Kitting en Kanban maken er het mooie weer.