Europa zet licht op groen voor nucleaire smeltoven

De nucleaire smeltoven voor onderzoek (SMELD) is een project van SCK CEN en de Luikse onderzoeksinstelling Centre de Recherches Métallurgiques (CRM Group). De Belgische regering kende al 13,5 miljoen euro toe en nu volgt ook de Europese zegen.

Trefwoorden: #metaal, #nucleair, #oven, #radioactief, #recycleren, #SCK, #smelten

Lees verder

Nieuws

( Foto: SCK CEN )

ENGINEERINGNET.BE - De projectpartners hebben als doel om méér metaal van een ontmanteling te kunnen recycleren.

Ze mikken op ontmanteld metaal waarvan het radioactiviteitsniveau te hoog ligt om meteen gerecycleerd te worden, maar te laag is om als radioactief afval af te voeren.

SMELD moet een upgrade van de gebruikte technologie van huidige, grote smelterijen bewerkstelligen. Die smelterijen weten de hoeveelheid radioactief afval al drastisch te verminderen door bij smelting het gros van de radio-isotopen te vangen en van het metaal te scheiden. Er zijn echter enkele radio-isotopen die met de huidige technieken moeilijk te ‘vangen’ zijn.

Joeri Neutjens, CEO bij CRM Group: “Wij geloven dat er meer uit te halen valt en ambiëren dat de nieuwe smeltoven ook die resterende radio-isotopen beter zal isoleren. Zo kan er méér metaal gerecycleerd en hergebruikt worden.”

Dat is inderdaad de ambitie, maar ze moeten eerst de resultaten van het fundamenteel onderzoek en de haalbaarheidsstudie afwachten.

Die studies moeten antwoorden bieden op vragen als: ‘Hoe gedragen die radio-isotopen zich voor, tijdens en na het smeltproces?’, ‘Hoe verbeteren we bestaande industriële technieken in functie van onze specifieke vereisten?’ en ‘Is de oven ook geschikt voor materiaal komende van andere nucleaire installaties, waaronder cyclotrons?’.

De oven doorloopt een uitgebreid ontwikkelingstraject waarbij geavanceerde thermodynamische simulaties worden gecombineerd met voorlopige haalbaarheids- en optimalisatietests op laboratoriumschaal.

Dit gebeurt eerst bij CRM Group met niet-radioactieve materialen, gevolgd door kleinschalige tests bij SCK CEN met radio-isotopen.

Vervolgens zullen beide projectpartners opschalen naar een reële, geavanceerde verwerkingsoven. Die zullen ze in 2026 opleveren.