• 07/06/2012

Warmte/koudeopslag beïnvloedt bodemprocessen

Warmte/koudeopslag leidt tot diverse effecten van menging van de verschillende waterkwaliteiten, ontkalking, arseendesorptie, ...

Trefwoorden: #bodem, #effecten, #koude-warmteopslag, #kwo, #water

Lees verder

research

( Foto: KWR Watercycle Research Institute )

ENGINEERINGNET -- Verschillende bodemprocessen blijken gevoelig voor de temperatuureffecten van warmte/koudeopslag (WKO).

Bij WKO wordt de ondergrond gebruikt om energie op te slaan. Dat vindt steeds vaker toepassing in de utiliteitsbouw, woningbouw en glastuinbouw, ook dichtbij grondwaterwinningen die voor drinkwaterproductie dienen.

Het Nederlandse KWR Watercycle Research Institute doet samen met de waterbedrijven onderzoek naar de waterkwaliteitseffecten van dergelijke systemen.

• Een belangrijk onderdeel van het onderzoek is monitoring van het WKO-systeem bij het RIVM in het NederlandseBilthoven. De metingen aan dit systeem duurden tot mei 2012 en hadden tot doel de effecten te monitoren die optraden tijdens de terugwinning van warmte die in de zomers van 2010 en 2011 in de bodem was geïnjecteerd.

De monitoringsresultaten tonen tot nu toe vooral effecten van menging van de verschillende waterkwaliteiten die van nature aanwezig zijn, plus enige ontkalking.

• Er zijn ook experimenten die nog bezig zijn (tot juli 2012). De eerste resultaten daarvan laten zien dat een aantal processen gevoelig is voor veranderingen binnen het temperatuursbereik tot 25ºC, het bereik dat is toegestaan in de vergunning van de huidige WKO-systemen.

Het gaat om arseendesorptie en afbraak van organisch stof door sulfaatreductie. Het eerste proces is waarschijnlijk wel reversibel: vermoedelijk slaat het arseen weer neer in de koude bel van een WKO-systeem.

Dit gedeelte experimenten laat verder zien dat bij 60ºC, dus boven het bereik van ‘normale’ WKO, onder meer de microbiologische populatie verandert. Ook worden dan verhoogde concentraties organisch stof uitgespoeld (wat tot verkleuring van water kan leiden) en verhoogde kaliumgehalten gemeten.


(KV)