Besparing op energie- en bedrijfskosten met efficiënte aandrijftechniek van Nord

Energiebesparing staat in het bedrijfsleven volop in de belangstelling. Aandrijftechniek kan hieraan bijdragen. Volgens experts zijn elektrische aandrijvingen in alle branches verantwoordelijk voor 70% van het totale energieverbruik.

Trefwoorden: #aandrijven, #besparing, #energie, #Nord, #techniek

Lees verder

Productnieuws

( Foto: Nord Drivesystems )

ENGINEERINGNET.BE - Een lager energieverbruik is dus een uitstekende manier om de totale bedrijfskosten flink terug te brengen.

Nord Drivesystems helpt u hierbij. Allereerst met extreem zuinige aandrijftechniek, die is gebaseerd op de uiterst efficiënte IE5+ motoren. Daarnaast brengt de ECO-Service van Nord op basis van metingen heldere besparingsopties in beeld.

IE5+ motoren  
Nord Drivesystems heeft de nieuwe generatie IE5+ motoren speciaal ontworpen voor toepassingen in de intralogistieke sector en in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie. In deze sectoren is het niet ongebruikelijk dat in installaties, fabrieken of distributiecentra enkele honderden of zelfs duizenden elektrische aandrijvingen worden gebruikt.

De bijzonder compacte en energiezuinige IE5+ motoren van Nord onderscheiden zich door een hoog rendement over een breed koppelbereik. Hiermee bieden ze ook bij gedeeltelijke belasting en lagere toerentallen optimale energiebesparing. De IE5+ motoren bereiken een efficiëntie van maar liefst 95 procent. Dat is nog beter dan de IE5-norm voorschrijft.

Een directe vergelijking tussen een gewone IE3-asynchroonmotor (0,75 kW, 83 % motorrendement, haakse reductoren) en een overeenkomstige IE5+ synchroonmotor (0,75 kW, 93 % motorrendement, haakse reductoren) toont het enorme potentieel aan energiebesparing. Uitgaande van 16 bedrijfsuren per dag (4000 p.a.) levert dit een energiebesparing van circa 400 kWh per jaar.

Dit komt per aandrijving overeen met een CO2-emissiefactor van 366 g/kWh, circa 0,15 t CO2 per jaar. Aangezien er vaak meer dan 2.000 aandrijvingen in één systeem zijn geïnstalleerd, betekent dit een potentiële CO2-besparing van ongeveer 300 ton per jaar.

Systematische versiereductie  
De IE5+ motoren van Nord bieden nog meer mogelijkheden om de kosten terug te dringen. Door het constante koppel over een groot toerentalbereik is een gerichte reductie van het aantal uitvoeringen mogelijk. Dit beperkt de administratieve kosten en zorgt voor gestroomlijnde processen bij productie, logistiek, opslag en service. Een investering in energiezuinige IE5+ motoren verdient zich zo binnen korte tijd terug.

Gebruikmakend van de hoge overbelastingscapaciteit van de motoren en het brede instelbereik van het systeem, kan de oplossing voor iedere klant individueel op maat worden gemaakt en specifiek worden ontworpen voor het individuele lastbereik van het systeem. Naast het reduceren van het aantal versies en de hogere energie-efficiëntie, valt de IE5+ technologie ook op door het compacte formaat van de motor, de plug-in-capaciteit en de mogelijkheid van plug-and-play configuratie.

Geventileerd en ventilatorloos  
De uiterst efficiënte IE5+ synchroonmotoren van Nord zijn beschikbaar in geventileerde of gladde uitvoeringen tot een vermogen van 4,0 kW met een continu koppel van 1,6 tot 18,2 Nm en snelheden van 0 tot 2.100 min-1. Het gladde, hygiënevriendelijke ontwerp van de ventilatorloze versie kan bijzonder makkelijk worden gereinigd, zelfs 'wash-down', en is corrosiebestendig. Daarom is het bij uitstek geschikt voor gebruik in omgevingen waar hygiëne uitermate belangrijk is, zoals de farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie. Indien gewenst is de beschermingsklasse IP69K leverbaar.

Nord ECO-Service  
De Nord ECO-Service is een tweede mogelijkheid om het energieverbruik en de hieraan gerelateerde kosten terug te brengen. Voor de ECO-Service van Nord wordt een mobiele schakelkast – de Nord ECO-Box – tussen de motor en de voeding aangebracht. De ECO-Box bestaat uit een energiemeter met dataloggerfunctie, een stroomomvormer en kabelaansluitingen.

Ongeveer twee weken lang registreert de box in realtime gegevens over permanente belastingen, piekbelastingen en onregelmatigheden. Zodra het onderzoek is voltooid, worden de gegevens geüpload naar speciaal door Nord ontwikkelde software die de data automatisch analyseert en evalueert.

Met deze metingen gedurende een bepaalde tijd kan Nord een belastingscyclus van het systeem samenstellen. Op basis hiervan kan worden bepaald of de dimensionering van het systeem voldoet aan de eisen van de betreffende toepassing. Nord komt vaak aandrijfsystemen tegen die te groot zijn voor hun toepassing.

Als een systeem wordt gebruikt met een door Nord aanbevolen aandrijving, bieden we aan om nog een meting uit te voeren. Als onderdeel van een TCO-analyse (Total Cost of Ownership) wordt vervolgens de meest kostenefficiënte en energiezuinige oplossing bepaald.

Bij grote systemen, zoals in de intralogistiek, kan de analyse door de Nord ECO-service leiden tot een aanzienlijke reductie van het aantal verschillende aandrijfsystemen en -varianten. Hierdoor worden administratiekosten geminimaliseerd en worden productie-, logistiek-, opslag- en serviceprocessen gestroomlijnd. Dat biedt een extra mogelijkheid om kosten te reduceren!

Voor meer informatie:  
Nord Drivesystems BeLux  
Boutersemdreef 24 - B-2240 Zandhoven  
Tel. +32 (0)3/484.59.21 
belgium@nord.com - www.nord.com