Volvo Trucks ontwikkelt waterstof-aangedreven vrachtwagens

Wegtests met vrachtwagens die waterstof in verbrandingsmotoren gebruiken, zullen beginnen in 2026 en de commerciële lancering is gepland voor het einde van dit dece. Deze vrachtwagens zijn een belangrijke stap voor Volvo om haar netto nuldoel te bereiken.

Trefwoorden: #decarbonisatie, #injectie, #Volvo, #vrachtwagen, #waterstof

Lees verder

Techniek

( Foto: Volvo Group )

ENGINEERINGNET.BE - Vrachtwagens die op groene waterstof rijden in plaats van fossiele brandstoffen, bieden een manier om het transport te decarboniseren.

Waterstofvrachtwagens zullen vooral geschikt zijn voor langere afstanden en in regio's waar beperkte laadinfrastructuur is, of tijd voor het opladen van batterijen.

Volvo vrachtwagens met verbrandingsmotoren die op groene waterstof rijden, zullen een zeer lage CO2-uitstoot hebben bij gebruik van hernieuwbare HVO als ontstekingsbrandstof en worden geclassificeerd als een “Zero Emission Vehicle” (ZEV) onder de nieuwe overeengekomen EU CO2-emissienormen.

De nieuwe vrachtwagens zullen High Pressure Direct Injection (HPDI) bevatten, een technologie waarbij een kleine hoeveelheid ontstekingsbrandstof met hoge druk wordt geïnjecteerd om compressieontsteking mogelijk te maken voordat waterstof wordt toegevoegd.

De voordelen van deze technologie zijn onder meer hogere energie-efficiëntie met lager brandstofverbruik en verhoogd motorvermogen.