• 13/06/2012

TU/e koopt met twee NWO-groot-subsidies nanotechnologie-apparatuur

De Technische Universiteit Eindhoven krijgt twee van de zeven subsidies die NWO dit jaar toekent voor de aanschaf van dure onderzoeksapparatuur.

Trefwoorden: #groot-subsidies, #NWO, #Technische Universiteit Eindhoven, #TU/e

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.NL -- De TU/e krijgt voor deze twee projecten in totaal zo’n 3,5 miljoen euro, en is dit jaar de enige instelling met meer dan één NWO-groot-subsidie.

Ook bij de vorige toekenningsronde, in 2010, honoreerde NWO twee projecten van de TU/e, en ook toen ging het om nanotechnologische apparatuur.

De twee NWO-groot-subsidies gaan naar de groepen van prof.dr. Bert Koopmans en prof.dr. Paul Koenraad; beide uit het nanocluster van de TU/e-faculteit Technische Natuurkunde.

Koenraad krijgt 1.569.000 euro voor een apparaat waarmee de chemische structuur van een proefstuk tot op atomair detail bepaald kan worden, middels Atom Probe Tomography.

Bij deze techniek wordt de identiteit van atomen achterhaald door ze met elektrische velden los te maken en naar een detector te trekken. Aan de hand van de vluchttijd van de atomen bepaalt het apparaat wat voor soort atomen het zijn.

Hoogleraar Koopmans krijgt 1.950.000 om een apparaat te bouwen waarmee atomen laag voor laag kunnen worden aangebracht.

Zo kan hij er bijvoorbeeld met een nanopen driedimensionale nanostructuren mee ‘schrijven’ op een preparaat. Dat preparaat kan daarna, in dezelfde apparatuur, worden geanalyseerd en behandeld op nanoschaal.

Het is wereldwijd uniek dat dit kan in één en hetzelfde apparaat; normaal gebeurt dit in verschillende apparaten, waarbij kans bestaat op vervuiling van het preparaat bij de verplaatsing tussen de apparaten.

De TU/e is ook betrokken bij een derde project dat een NWO-grootbijdrage krijgt.

De TU Delft, Rijksuniversiteit Groningen en de TU/e krijgen samen 2,3 miljoen euro voor het bouwen van de neutronenmicroscoop LARMOR, die een plaats krijgt in het neutronenlaboratorium ISIS in Engeland. Vanuit Eindhoven is onderzoekster Ilja Voets betrokken.


(GL) (Beeld van LARMOR door: Nick Webb, ISIS)

ACHTERGROND
Het programma NWO-groot is bedoeld voor financiering van apparatuur die een groot internationaal wetenschappelijk belang dient en die te duur is om door de instelling alleen te bekostigen.