Emissievrije stedelijke distributie vanaf 2025

Plan is om vanaf 2025 een emissievrije stedelijke distributie te realiseren, aldus het Vlaamse regeerakkoord en het Vlaamse lucht- en klimaatbeleid. Hiertoe is onlangs een kaderovereenkomst ondertekend.

Trefwoorden: #duurzaam, #elektrisch, #logistiek, #stad, #vervoer, #VIL

Lees verder

Nieuws

( Foto: henrystjohn - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Stedelijke logistiek draagt veel bij aan luchtvervuiling. Denk aan het rondbrengen van pakjes met bestelwagens, het ophalen van afval of het leveren van producten aan supermarkten.

Van de CO2-uitstoot in steden die veroorzaakt wordt door transport is minstens 25% afkomstig van goederenvervoer en diensten. Voor andere emissies, zoals stikstofoxiden en fijnstof, loopt dat op tot 30-50%. Ook speelt logistiek een rol in files, verkeersveiligheid, ruimtebeslag en geluidsoverlast.

De nieuwe kaderovereenkomst bevat diverse maatregelen, zoals de integratie van ZES in het mobiliteitsbeleid van steden en gemeenten en het uitwerken van regelgeving, de implementatie van handhavingssystemen en het stimuleren van de modal shift, en het aanbieden van emissievrije vervoermiddelen en laadinfrastructuur.

De overeengekomen ambitie voor voertuigen die de ZES betreden is als volgt:

  • Voor nieuw aangekochte bestelwagens is het de bedoeling om vanaf 2027 emissievrij te zijn, voor alle voertuigen binnen die categorie is dat 2033.
  • Voor nieuwe N2- en N3-vrachtwagens en -tractoren is het ambitieniveau 2029, voor alle voertuigen is dat 2035.

Ook voor de toegelaten euronormen van voertuigen is een ambitieniveau opgenomen in de overeenkomst. Zo gaat Vlaanderen de meest vervuilende voertuigen, die ouder dan 15 jaar zijn, uit stadskernen weren.

Om zero-emissiezones voor stadslogistiek zo eenvoudig mogelijk in te voeren, is een handhavingssysteem met slimme camera’s het meest geschikt. Om buitenlandse voertuigen te vatten, zijn wegcontroles het meest aangewezen.

De kaderovereenkomst bevat een voorstel voor flankerende maatregelen die nodig zijn bij de invoering van zero-emissiezones voor stadslogistiek. Een volgende regering kan beslissen over de concrete uitwerking hiervan.

Ook kan een volgende Vlaamse Regering een regelgevend kader opstellen voor emissievrije zones voor vrachtvervoer in Vlaamse steden. Als de Vlaamse Regering deze stappen gezet heeft, kunnen steden en gemeenten verder aan de slag gaan en dit opnemen in hun bestuursakkoord.

Vlaamse steden kunnen zelf beslissen op welk moment ze een zero-emissiezone invoeren. De eerste zones kunnen er komen in 2027. Ook worden de transportsector en de steden betrokken in het vervolgtraject via een evaluatiecommissie.

De kaderovereenkomst is ondertekend door het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, Vlaamse Milieumaatschappij, Vlaams Energie- en Klimaatagentschap, Agentschap Binnenlands Bestuur, VLAIO, VVSG, Belgian Cycle Logistics Federation, Bond Beter Leefmilieu, Comeos Vlaanderen, Unizo, Embuild, Bouwunie, VIL, Febiac, Synergrid, Transport & Logistiek Vlaanderen, Febetra, BECOM en NELECTRA.