Wereldprimeur: luchthaven Schiphol test eerste GPU op waterstof

Schiphol test als eerste luchthaven een op waterstof aangedreven Ground Power Unit, om toestellen van KLM Cityhopper op het platform te voorzien van stroom, bijvoorbeeld voor verlichting in de cockpit.

Trefwoorden: #aandrijving, #elektrisch, #luchthaven, #waterstof

Lees verder

Techniek

( Foto: Schiphol )

ENGINEERINGNET.BE - Sommige vliegtuigen aan de gate op Schiphol worden al voorzien van stroom door elektrische GPU's. Deze e-GPU's moeten echter voor het opladen naar laadpunten worden verplaatst. De nieuwe H2-GPU kan ter plaatse worden bijgetankt, wat tijd en voertuigbewegingen bespaart.

Ook hebben e-GPU’s soms onvoldoende capaciteit, waardoor diesel-GPU’s nog nodig zijn. Naast het schonere HVO100 voor diesel zoeken de partijen naar een uitstootvrije oplossing, zoals de waterstof-GPU.

De op waterstof aangedreven GPU past binnen de ambitie van Schiphol om in 2030 uitstootvrij te zijn met de eigen activiteiten op de grond. Dit draagt ook bij aan de luchtkwaliteit op Schiphol en in de omgeving.

Maarten Koopmans, Managing Director KLM Cityhopper: "Het is belangrijk dat we waterstof aangedreven apparatuur ontwikkelen om een emissievrije grondoperatie te realiseren. De batterijoplossingen van nu voldoen namelijk niet altijd aan de operationele eisen. Bij KLM Cityhopper werken we samen met onze partners hard aan technologische oplossingen die we uiteindelijk standaard kunnen gebruiken in onze operatie."

De test wordt uitgevoerd in samenwerking met KLM en verschillende andere partners, en wordt mede gesubsidieerd door de EU. De H2-GPU is ontwikkeld door Zepp.solutions, een scale-up uit Delft, en de Oostenrijkse GPU-producent Dynell. KES beheert de GPU-pool op Schiphol en verzorgt het gebruik bij de verschillende afhandelaren.

Schiphol coördineert het door de Europese Commissie gefinancierde project TULIPS. In dit samenwerkingsverband van 33 Europese luchtvaartpartijen en kennisinstituten worden nieuwe technologieën en procedures ontwikkeld die de verduurzaming van luchthavenoperaties zullen versnellen.

Het project werkt ook aan grootschalige SAF-leveringen, duurzame energieopslag en circulaire materiaaloplossingen die bijdragen aan de doelstellingen van de EU Green Deal.