Nieuw Interreg-project versnelt implementatie van gerobotiseerde teeltsystemen

Robotsystemen voor onkruidbestrijding vinden aarzelend hun ingang in de Vlaamse land- en tuinbouw, terwijl dit een tijds- en arbeidsintensieve bezigheid is. Het nieuwe Interreg-project AgRoBoConnect wil landbouwers helpen met de omschakeling.

Trefwoorden: #bestrijding, #Inagro, #Interreg, #onkruid, #robot

Lees verder

Techniek

( Foto: Inagro )

ENGINEERINGNET.BE - In steeds meer teelten zijn de beperkingen in toegelaten herbiciden of dosis van die mate dat het steeds moeilijker is om de teelt onkruidvrij te houden.

Daarom moeten landbouwers op zoek naar alternatieve en duurzame manieren voor een geslaagde onkruidbestrijding. Eén van de oplossingen is de gerichte toepassing van herbiciden waar het systeem onkruid detecteert.

Er zijn bijvoorbeeld toepassingen ontwikkeld die camera’s gebruiken om foto’s van het perceel te maken, gecombineerd met een AI-model dat het aanwezige onkruid detecteert.

Op basis van die informatie wordt een spuitdop aangestuurd die enkel zal spuiten waar onkruid staat, waardoor tot 90% gewasbeschermingsmiddelen bespaard kunnen worden.

Een andere optie is mechanische onkruidbestrijding, maar dit vereist meer arbeid per hectare, is minder efficiënt en vergt meerdere werkgangen om het onkruid te bestrijden. 

Een (geheel of gedeeltelijk) gerobotiseerde oplossing kan een antwoord bieden op het arbeidsvraagstuk. Als beslissingen door een gerobotiseerd systeem worden genomen, is er minder nood aan hooggekwalificeerd personeel.

Er zijn dus steeds meer intelligente en autonome technieken beschikbaar voor het detecteren en beheren van de onkruiddruk. Hoewel deze robotsystemen de afgelopen jaren steeds performanter zijn geworden, blijft de implementatie ervan beperkt.

De kostprijs, de alternatieve werkwijze en de grote leercurve, vormen obstakels voor landbouwers.

In Vlaanderen (Inagro), Wallonië (CRA-W) en Frankrijk (Arvalis en Chambre d’agriculture de la Somme) worden daarom testplatforms opgezet om verschillende robotsystemen te integreren, te testen en te evalueren binnen bestaande teeltsystemen.

Door landbouwers, adviseurs, robotbedrijven en onderzoekers samen te brengen, zorgt AgRoboConnect ervoor dat de technologieën aansluiten bij de reële behoeften van de landbouwsector in de grensoverschrijdende regio.