Eerste prototype ‘European Digital Twin Ocean’ onthult vele mogelijkheden

De digitale replica is ontwikkeld door onder meer VLIZ, om zo bijvoorbeeld de effectiviteit van beleidsmaatregelen te simuleren en te testen, en beslissingen te nemen om de oceanen te beschermen.

Trefwoorden: #digital twin, #oceaan, #prototype, #VLIZ

Lees verder

Nieuws

( Foto: VLIZ )

ENGINEERINGNET.BE - De Europese Digital Twin Ocean (EDITO) is een multi-dimensionele en bijna real-time virtuele weergave van de oceaan. Ze combineert mariene waarnemingen, AI en geavanceerde oceaanmodellering, en is toegankelijk voor iedereen.

Het initiatief is het vlaggenschip van de missie ‘Restore Our Ocean and Waters’ van de Europese Commissie. Die vertrouwde op het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en Mercator Ocean International om de kerninfrastructuur van EDITO te ontwikkelen, dat data en diensten van het Europees marien observatie- en datanetwerk (EMODnet) en de Copernicus Marine Service in één digitaal kader combineert en integreert.

Franscisco Hernandez, technisch directeur van het VLIZ: “Ver doorgedreven automatisatie maakt dat we op basis van onder meer beelden of akoestiek, nu veel sneller en in veel grotere hoeveelheden parameters opmeten met sensoren. Door de toegankelijkheid van nieuwe technologieën, zoals beeldverwerking, AI, deep learning en dergelijke, gaat de dataverwerking ook veel sneller."  

"Gebruikers kunnen data nu in bijna real-time gebruiken om modellen te bouwen, betere voorspellingen te maken, situaties te simuleren en te valideren. Denk bijvoorbeeld aan het bepalen van het beste moment om biofouling van vaste structuren en installaties in zee te halen. Om dat te berekenen heb je veel data van biologische, chemische en fysische parameters nodig die snel toegankelijk zijn voor snelle computers. Dat is nu net wat de Digital Twin Ocean infrastructuur voorziet voor diverse gebruikers.”

Frederic Leclercq, EDITO-ontwikkelaar en projectcoördinator bij VLIZ: "EDITO beschikt over een locatie met grote volumes (on)gestructureerde data  uit diverse bronnen, en laat ook High Performace Computing toe. In combinatie met Analysis Ready en Cloud Optimized data maakt dit het echt tot een baanbrekende innovatie."

VLIZ coördineert verder het DTO Bioflow-project, dat biologische observatiedata snel beschikbaar zal maken in de DTO-infrastructuur. Het DT Geo-project bouwt aan snelle, betrouwbare voorspellingen van zeeniveauveranderingen, zoals vloedgolven en tsunami’s.

Met het prototype van EDITO zijn simulaties uit te voeren, en what-if scenario’s toe te passen die vragen kunnen beantwoorden. Bijvoorbeeld op het gebied van zwerfvuil op zee, mariene biodiversiteit, hernieuwbare energie op zee en aquacultuur, of vroegtijdige waarschuwing voor extreme gebeurtenissen en de monitoring van de Europese kusten bij extreme zeespiegelstand en gevaar. 

Tegen september 2024 hoeft naar verwachting het prototype niet meer te worden gebruikt, en is EDITO klaar voor gebruik.