• 21/06/2012

Aantal pv-types verveelvoudigd in één jaar tijd

Uit een inventarisatie blijkt dat er 488 unieke zonnepanelen zijn, driemaal zoveel als in oktober 2011. Er worden 188 verschillende typen omvormers aangeboden, een verdubbeling.

Trefwoorden: #inventarisatie, #zonnestroom

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.NL -- Uit een inventarisatie blijkt dat er vandaag 488 unieke zonnepanelen zijn: driemaal zoveel als in oktober 2011. Ook het aantal omvormers is flink toegenomen: op de markt worden 188 verschillende typen aangeboden, een verdubbeling ten opzichte van het eerdere onderzoek.

De inventarisatie is verricht door Stichting Monitoring Zonnestroom in opdracht van Agentschap NL.

In tegenstelling tot de inventarisatie van oktober 2011 is ook gekeken welke complete Zon PV-pakketten op de Nederlandse markt beschikbaar zijn. In een pakket zitten zowel panelen, omvormers als bevestigingsmateriaal.

De inventarisatie is meer dan alleen een opsomming van aantallen beschikbare producten en geeft ook informatie over de prijs van onderdelen en systemen. De gemiddelde paneelprijs bedraagt € 2,10/Wattpiek, waarbij sprake is van een behoorlijk grote brandbreedte van € 0,95/Wp tot - € 6,69/Wp. Hetzelfde geldt voor omvormers. De gemiddelde prijs bedraagt € 0,48/Wp, terwijl de bandbreedte varieert van € 0,18/Wp tot € 1,09/Wp.

De prijzen voor zonnestroompakketen blijken met zo’n 20 tot 30% te zijn gedaald en komen gemiddeld uit op € 1,65/Wp. “Opmerkelijk”, zegt Van Heemstra. “Dat is goedkoper dan wanneer je losse onderdelen zou kopen. En bovendien heb je er als consument minder omkijken naar want het is al een samenhangend systeem. Wellicht is het zo dat leveranciers vooral focussen op de verkoop van totale systemen in plaats van op onderdelen en dat zich dat – in combinatie met de grote aantallen – vertaalt in een scherpe prijs.”

De inventarisatie is via www.zonnestroomnl.nl voor iedereen toegankelijk. Van Heemstra: “Wat voor individuele gebruikers vooral interessant is, is de database die ze apart kunnen downloaden. Met deze database kan iedereen aan de hand van zijn eigen zoekvragen – wat zijn de goedkoopste panelen, of welke hebben het hoogste rendement in mijn segment – op zoek naar PV-producten.”


(KV) (foto GM solar panels)