• 22/06/2012

Voorafgaande vergunning sluiting elektriciteitscentrales mist doel

Het Federale Parlement zou zich binnenkort buigen over een wetsvoorstel om de sluiting van elektriciteitscentrales te onderwerpen aan een voorafgaande vergunning.

Trefwoorden: #elektriciteitscentrale, #federerale regering, #kerncentrale, #openhouden, #sluiting

Lees verder

Nieuws

( Foto: FEBEG )

ENGINEERINGNET.BE -- De Minister van Energie zou deze vergunning verlenen op voorstel van de CREG.

De initiatiefnemers beweren de bevoorradingszekerheid van België te willen veiligstellen door elektriciteitsproducenten te verplichten centrales langer in dienst houden.

FEBEG is van oordeel dat dit voorstel zijn doel voorbijschiet: de maatregel zal de bevoorradingszekerheid net verder in gevaar brengen omdat zij nieuwe investeringen ontmoedigt. Welke elektriciteitsproducent zal in ons land nog nieuwe centrales willen bouwen als hij niet langer het recht heeft om zelf te beslissen over zijn investering?

Niet alleen technisch-economische criteria, maar ook veiligheids- en leefmilieuvereisten, doen elektriciteitsproducenten beslissen een centrale te sluiten.

Een verplichte vergunning doet dan ook heel wat vragen rijzen:
Wat gebeurt er met centrales die door gewijzigde marktomstandigheden onrendabel zijn geworden?
Wie zal opdraaien voor de economische gevolgen van het verplicht openhouden van deze onrendabele installaties?
Wie is verantwoordelijk voor eventuele inbreuken wanneer een producent ‘verplicht’ wordt om een centrale die niet meer voldoet aan de milieu- en veiligheidsregels in dienst te houden?

Recente beleidsmaatregelen - het invoeren van een injectietarief voor producenten, het verhogen van de federale bijdrage op gas (ook voor gebruik voor elektriciteitsproductie), het reguleren van de prijzen, … - tasten het investeringsklimaat in België verder aan en leiden ertoe dat eerder geplande investeringen in klassieke elektriciteitscentrales niet zullen gerealiseerd worden. Het voorstel voor een voorafgaande vergunning voor sluiting is een nieuwe negatieve maatregel in dit rijtje.

Ook het voorstel om de transmissienetbeheerder zelf productie-eenheden te laten bouwen en/of uit te baten is een negatief signaal aan investeerders, aangezien dit concurrentieverstorend is en strijdig met de Europese vereisten van strikte scheiding tussen productie en netbeheer.

Om de bevoorradingszekerheid veilig te stellen, heeft ons land dringend nood aan nieuwe investeringen.

FEBEG roept alle beleidsverantwoordelijken dan ook op om het geweer van schouder te veranderen en echt werk te maken van een gunstig, stabiel, rechtszeker en consistent – wettelijk én regulatoir – kader dat nieuwe investeringen aanmoedigt en dat gelijktijdig de verdere uitbating van klassieke thermische centrales mogelijk maakt.

Deze installaties zijn immers ook noodzakelijk als back-up voor de variabele installaties op basis van zon en windenergie.

FEBEG heeft heel wat concrete voorstellen om dit positieve investeringsklimaat te helpen realiseren aan de federale overheid overgemaakt.

Naast het wegwerken van administratieve belemmeringen, en verdere maatregelen om de groothandelsmarkten voor elektriciteit optimaal te doen functioneren, acht FEBEG het aangewezen om de economische randvoorwaarden in België voor de bouw en uitbating van klassieke productie-installaties verder te evalueren.

Aangezien dergelijke installaties in de huidige marktomstandigheden niet meer rendabel zijn, hebben sommige buurlanden, zoals Frankrijk en UK, recent de beslissing genomen om een capaciteitsvergoeding in te voeren, die investeringen in nieuwe capaciteit en het in dienst houden van bestaande capaciteit moet stimuleren.

In deze context acht FEBEG het aangewezen om, naast bovenvermelde maatregelen, ook de opportuniteit van de invoering van een dergelijke specifieke capaciteitsvergoeding te onderzoeken en te evalueren. FEBEG hoopt dat de federale overheid met haar suggesties rekening zal houden in de beleidsvoorstellen die binnenkort aan de Regering ter goedkeuring zullen voorgelegd worden.


(GL)