• 27/06/2012

Nederlandse ingenieurs willen binnenkort ruim 133 km/uur fietsen (+video)

Human Power Team Delft wil in één uur ruim 91.6 km fietsen, en in de sprint 133 km/uur halen.

Trefwoorden: #fietsen, #Human Power Team Delft, #VeloX, #VeloX2, #wereldsprintrecord, #werelduurrecord

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.NL -- Theo Bos werd vijf maal wereldkampioen baanwielrennen. Toch toonde zijn broer, een voormalige schaatskampioen, zich onlangs veel sneller op de fiets. Daartoe gebruikte hij de gestroomlijnde VeloX2.

Eind juni doet het team achter de nieuwigheid, het Human Power Team Delft, in Duitsland een aanval op het werelduurrecord (91.6 km). In september reizen ze af naar Battle Mountain in Nevada (VS) om te proberen het wereldsprintrecord (133 km/u) te veroveren.

Het team van fietsers bestaat dit jaar uit Sebastiaan Bowier en Jan Bos voor het sprintrecord, en Alwin Visker en Wil Baselmans voor het uurrecord.

Vorig jaar september miste het team nog op een haar na het wereldsprintrecord. Sebastiaan Bowier bleef toen in de voorganger van VeloX2, namelijk VeloX, met 130 km/u slechts een fractie steken onder dat record.

De fiets is aanzienlijk verbeterd ten opzichte van vorig jaar. "De fietsers draaien geen rondjes meer, maar bewegen hun voeten in een langgerekte ellips", vertelt Paul Denissen. "Daardoor konden we de neus van de fiets een flink stuk spitser maken".

Ook verbeterden de studenten de stroomlijn door de voorruit te elimineren: de fietsers zien de weg op een beeldschermpje aan boord. Daarnaast maakten de studenten een zeer lichte en stijve zelfdragende kap. Ze konden daarvoor gebruik maken van de harsen van innovatiepartner DSM, die ook harsen ontwikkeld heeft voor een aantal Olympische innovaties.

Al met al verwachten de studenten dat de VeloX2 30% minder luchtweerstand heeft dan zijn voorganger.


(KV) (foto TUDelft)

Video 1:

Video 2: