• 28/06/2012

TNO opent vestiging op Green Chemistry Campus Bergen op Zoom

Vestiging op de Green Chemistry Campus is een 'belangrijke stap naar een bloeiende Biobased Economy in Zuidwest-Nederland'

Trefwoorden: #bio-economie, #groene chemie, #tno

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.NL -- TNO opent een vestiging op de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom. Op de campus, op het terrein van plasticproducent Sabic te Bergen op Zoom, doen bedrijven onderzoek naar het maken van kunststoffen en andere producten uit landbouwresten als alternatief voor de steeds schaarsere en daardoor duurdere olie.

Zuidwest-Nederland loopt landelijk voorop op het gebied van groene chemie, het uitvinden van nieuwe producten op basis van biologisch materiaal. Daaraan draagt bij dat in de regio veel industriële bedrijven zitten die landbouwproducten verwerken, zoals Cosun, Cargill, DOW, Yara, Nuplex en Lamb Weston Meijer.

Bergen op Zoom’s wethouder van economische zaken Ton Linssen zegt het als volgt: “Deze nieuwe, toonaangevende partner staat bekend om haar benadering en kennis van de keten van hernieuwbare grondstof tot eindproduct en haar toepassingsgericht kwalitatief onderzoek. TNO brengt de ontwikkeling van de Campus meteen in een hogere versnelling.

De eerste projecten waarin TNO toegevoegde waarde levert zijn inmiddels reeds opgestart: recycling van oplosmiddelen, productie van specifieke bouwstenen en toepassen van natuurlijke vezels.

TNO zal in eerste instantie 3 personen op de campus huisvesten met op termijn uitzicht op een groei naar circa 40 arbeidsplaatsen, afhankelijk van hoe snel de Campus groeit.

De verwachting is dat naast TNO ook andere kennisinstellingen zich zullen verbinden aan de Campus om zo gezamenlijk innovatief vermogen te leveren om de transitie naar een biobased economy te bewerkstelligen.


(KV)

foto Wikipedia: micro-algen, vaak een belangrijk uitgangspunt voor groene chemie