• 02/07/2012

Drijvende robots monitoren water (+video)

Waterrrobots worden "onschatbaar middel om het beheer van water te verbeteren,en dat overal ter wereld".

Trefwoorden: #drijvende robots, #Floating Sensor Network, #waterbeheer

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Een vloot van 100 drijvende robots verplaatst zich via de Amerikaanse Sacramento River tijdens een veldtest, georganiseerd door ingenieurs aan de University of California, Berkeley.

De robots, voorzien van smartphones, demonstreerden de volgende generatie watermonitoringtechnologie, en belooft de manier te veranderen waarop overheidsinstanties dat zo belangrijke water monitoren.

Het ‘Floating Sensor Network’-project wordt geleid door professor Alexandre Bayen van het Center for Information Technology Research in the Interest of Society (CITRIS).

Het project omvat een netwerk van mobiele sensoren die snel kunnen worden uitgezet, en dan real-time data verschaffen omtrent waterwegen die anders moeilijk in kaart zijn te brengen.

Een gebied in de USA, waar het onderzoek werd verricht, dat in het bijzonder baat zal hebben met het project, is de Sacramento-San Joaquin rivierdelta, met haar complex netwerk van waterwegen dat instaat voor het drinkwater van twee derde van de bevolking van Californië, en de irrigatie van 121,4 miljoen are landbouwgrond.

Een groot aantal sensoren die over het water beweegt, kan licht werpen op processen die worden beïnvloed door de beweging van het water, zoals: de verspreiding van polluenten, migratie van zalm, of hoe zout en zoet water zich mengen in het ecosysteem van de delta. Ook de bekomen resolutie, zoals van hoe het water beweegt, is hoger dan wat ooit tevoren is bereikt.

“We brengen water ‘online’,” zei Bayen. “De watervoorraad monitoren is van cruciaal belang voor de bevolking, wateronderzoekers en overheidsagentschappen, die nu beroep doen op dure, vaste sensoren die bovendien niet altijd voldoende data genereren om aan modelleren en voorspellen te kunnen doen.”

“De mobiele sondes die we gebruiken, zouden vele honderden kilometer waterwegen kunnen monitoren die vandaag onvoldoende gemonitord zijn, en agentschappen helpen die verantwoordelijk zijn voor het beheren van de watervoorraad van de staat.”

Zo’n complex systeem zou van enorm belang kunnen blijken ingeval van een ramp, zoals een dijkbreuk of olielek, meldden de onderzoekers. De sensoren zouden dan ter plaatse kunnen worden gegooid vanop een dok, kust, boten of zelfs helikopters.

“In de toekomst zullen kost en grootte van de robots dalen, terwijl hun performantie en autonomie zal toenemen, om zo monitoren op voorheen ongeziene schaal mogelijk te maken,” zei Bayen. “We verwachten dat het een onschatbaar middel wordt om het beheer van water te verbeteren, in deze staat, en overal ter wereld.”


(KV) (foto UC Berkeley/Jerome Thai: een student gooit een drijvende robot in de Sacramento)

VIDEO (Roxanne Makasdjian): Student Andrew Tinka demonstreert.