• 05/07/2012

Reinier de Graaf Groep investeert in innovatieve 3D-technologie

De afdeling orthopedie van de Reinier de Graaf Groep in Delft gaat als eerste kliniek ter wereld gebruikmaken van driedimensionale bewegingssimulaties bij de voorbereiding van heupoperaties.

Trefwoorden: #driedimensionale bewegingssimulaties, #heupoperaties., #kliniek, #orthopedie, #Reinier de Graaf Groep, #TU Delft

Lees verder

Techniek

( Foto: TU Delft )

ENGINEERINGNET.NL -- Met de innovatieve simulaties kan de arts beter zien waarom een patiënt pijn heeft en hoe hij deze klacht kan verhelpen. De unieke 3D-technologie is ontwikkeld door Clinical Graphics, een spin-off bedrijf van de TU Delft en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De nieuwe techniek werd op 5 juli 2012 in gebruik genomen.

Gemiddeld 6,5% van de bevolking heeft pijnklachten en bewegingsproblemen in de heup. Deze klachten kunnen veroorzaakt worden door een afwijkende vorm van de heup. Met alleen een röntgenfoto of een scan is het voor de orthopedisch chirurg soms moeilijk in te schatten of dit werkelijk het geval is.

De nieuwe 3D-techniek van Clinical Graphics brengt hier verandering in. Door een scan om te zetten in bewegend driedimensionaal beeld wordt duidelijk hoe het gewricht functioneert. Is er een bewegingsprobleem te zien, dan toont de computer ook wat de chirurg precies moet doen om het probleem te verhelpen.
Vorm van het gewricht

Orthopedisch chirurg Rolf Bloem is enthousiast over de nieuwe mogelijkheden: “Met de bewegende 3D-beelden kan je goed zien of de klachten van een patiënt worden veroorzaakt door de vorm van het gewricht. Je weet dan ook meteen waar je moet zijn tijdens de operatie.

Bijkomend voordeel is dat door de bewegende beelden patiënten ook goed begrijpen wat er met hun heup aan de hand is en wat een operatie voor hen kan betekenen.”

Clinical Graphics, het bedrijf dat de bewegingssimulaties maakt, is een spin-off bedrijf van de TU Delft en het LUMC. Het bedrijf maakt deel uit van YES!Delft, het ondernemerscentrum van de TU Delft.

Peter Krekel is oprichter van Clinical Graphics. Als afstudeerproject deed hij vanaf 2005 onderzoek naar 3D-techniek. Vorig jaar promoveerde hij op het onderwerp, gefinancierd door het Reumafonds.

Krekel: “We hebben maar liefst zeven jaar gewerkt aan de ontwikkeling van deze techniek. Het is fantastisch om te zien dat het onderzoek nu écht gebruikt wordt om patiënten beter te behandelen. Wij zijn heel blij met de Reinier de Graaf Groep als eerste klant.” Clinical Graphics werkt momenteel aan een toepassing van de nieuwe techniek voor schouder- en knieoperaties.


(GL)