• 11/07/2012

Felle strijd op(motor)reductormarkt

Europese bouwers van industriële tandwielkasten en motorreductoren staan onder druk. "Volg uw afnemers naar Oost-Europa of nog verder", adviseert het marktonderzoekbureau Frost & Sullivan.

Trefwoorden: #frost, #frost sullivan, #reductor, #tandwiel

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET - De Europese markt voor industriële tandwielkasten en motorreductoren vertoont al tijden een gematigde groei, behalve in 2009 tijdens de wereldwijde recessie. De markt is zeer concurrerend en de marges zijn laag.

Kopers worden steeds gevoeliger en fabrikanten kunnen niet meer alleen vertrouwen op lage productiekosten om een concurrentievoordeel te behalen.

Voor de insiders in de markt niets nieuws, maar het is nu in cijfers vastgelegd in een nieuwe analyse van Frost & Sullivan. De markt in Europa was in 2010 goed voor een omzet van € 2.928 miljoen en zal naar schatting € 3.721 miljoen bereiken in 2017.

Frost & Sullivan enkele conclusies. Zo investeren de Europese fabrikanten meer in technologie voor op de eindgebruiker (en dus minder op de OEM) gerichte marktsegmenten zoals windenergie, voedings- en drankenindustrie en material handling. Met name windenergie resulteert in een grotere vraag naar reductieoplossingen.

Reductoren staat echter onder druk van andere technologieën, zoals frequentiegeregelde aandrijvingen. De druk neem toe, en wordt nog versterkt doordat de meeste potentiële afzetmarken bekend zijn en al worden bediend door (motor)reductorfabrikanten. Daarom is het voor hen moeilijk om nieuwe marktsegmenten aan te boren.

Frost & Sullivan beveelt fabrikanten van tandwielkasten en motorreductoren aan hun aanwezigheid in de opkomende markten, zoals Oost-Europa of nog verder, te versterken. De reden is eenvoudig: ook hun klanten, de installatie- en machinebouwers, verschuiven hun basis naar die markten.

En – om te kunnen concurreren met goedkope import - kunnen Europese fabrikanten de productie van niet-kritische onderdelen best uitbesteden aan regio's die goedkope arbeidskrachten en grondstoffen te bieden, adviseert het marktonderzoekbureau.

Het eindproduct kan dan weer best worden gecontroleerd en geassembleerd door geschoolde arbeidskrachten in Europa.


(Bron: Aandrijftechniek - foto: SEW Eurodrive)