• 23/07/2012

Nauwkeurigere echografie maakt betere diagnoses mogelijk (+video)

Nieuw echografiesysteem laat toe heel precies te meten en verloop van ziekte na te gaan.

Trefwoorden: #echografie, #MIT, #sonogram, #ultrageluid

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Ultrageluid-beelden, ook wel ‘sonogrammen’ genoemd, zijn een vertrouwd verschijnsel geworden bij zwangerschap. Ze bieden ouders de kans hun ongeboren kind reeds voor de geboorte te zien.

Nieuwe ontwikkelingen aan MIT, USA, zouden ongetraind personeel meer mogelijkheden bieden met de apparatuur om te gaan. Getraind personeel zou daarmee dan weer veel nauwkeuriger dan vroeger de evolutie kunnen nagaan van bijvoorbeeld de groei van een tumor, of aderverkalking.

Deze verwezenlijkingen kwamen tot stand door het onderzoek van student Ingenieur Mechanica Matthew Gilbertson en student Ingenieur Elektronica Shih-Yu Sun, die werkten onder leiding van Brian W. Anthony, Directeur van het Master of Engineering in Manufacturing -programma.

Het nieuwe apparaat, onlangs voorgesteld op een symposium te Barcelona, heeft een krachtsensor op de punt van de sonde, en servomotoren die bijna meteen reageren op verandering in kracht, zodat deze constant blijft. Dit zorgt er ook voor dat kan worden onderzocht hoe het beeld verandert naarmate de uitgeoefende kracht wijzigt: dit kan belangrijke diagnostische informatie opleveren omtrent de elasticiteit van huid, spieren en andere weefsels.

Om tot een precieze positionering te komen, zijn een kleine camera en lens aangebracht op de sonde.

Het apparaat kan patronen op de huid helpen ontwaren-patronen die een onderscheidend vermogen hebben en constant blijven in de tijd, een beetje zoals vingerafdrukken.

“Die huidpatronen zijn vrij uniek,” zegt Anthony.

Het systeem dat zijn team heeft ontworpen vergelijkt oude beelden met nieuwe, “zodat je terug kan gaan naar precies hetzelfde stukje huid,” iets wat louter handmatig niet mogelijk is.

Craig Steiner, een anesthesist aan het Chester County Hospital te Pennsylvania, reageerde als volgt: “Het vakgebied van ultrageluid ontwikkelt zich nog steeds. Ultrageluid zal gedeeltelijk CT-scans vervangen, de blootstelling van patiënten aan straling verminderen en diagnosticeren makkelijker maken wanneer men zich niet in een van de duurdere ziekenhuizen bevindt. Het kan de wereld helpen zorg te verschaffen aan een meer aanvaardbare kostprijs.”


(KV) (foto MIT)

Video: