• 29/08/2012
  • |     BB

Belgische tak SPIE ontwikkelt elektrische fiets met laadpaal

Belgische poot van Franse technische SPIE-groep ontwikkelt elektrische fiets met oplaadstation. Vanaf september 2012 aangeboden aan havens, steden en gemeenten en industrie.

Trefwoorden: #elektrische fiets, #Johan Dekempe, #olympus, #Proeftuin Elektrische Voertuigen, #Spie

Lees verder

Techniek

( Foto: SPIE )

ENGINEERINGNET.BE -- De Belgische tak van de internationale multitechnische SPIE-groep heeft, samen met een Zwitserse fietsenbouwer, een volledige concept rond e-mobiliteit ontwikkeld. Het definitieve product – elektrische fiets, docking en uitgiftestation – moet vanaf september 2012 op de Belgische markt zijn.

Johan Dekempe, ceo van SPIE Belgium, benadrukt het belang van dit project: “SPIE ontwikkelde dit volledige pakket (fietsen, docking, uitgiftestation) vanuit hun expertise in dit domein. Vanaf september bieden we aan havens, steden en gemeenten, industriezones etc… de mogelijkheid om dit pakket aan te kopen. Met onze expertise werken we trouwens ook mee aan het Olympus-project van de Vlaamse Overheid.”

Dat Olympus-project is een van de vijf platformen in de zgn. Proeftuin Elektrische Voertuigen. Gesteund door de Vlaamse Overheid en het IWT (agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Techniek) wordt hier in verschillende werkgroepen gewerkt aan het in real life testen van en het in Vlaanderen implementeren van elektrische voertuigen.

SPIE zit in de werkgroep van het Olympus-project waar wordt bekeken welke rol elektrische voertuigen in de mobiliteitsketting kunnen spelen.

Op de fiets kan de gebruiker zelf het ‘assistentieniveau’ instellen, zodat hij zelf bepaalt om zich meer of minder in te spannen. De maximumsnelheid is om veiligheidsredenen begrensd op 25 km/u. Bij het ‘docken’ wordt de fiets tegelijk geladen. De lithium-ion-batterij heeft een autonomie van 6 à 7 uur. Ze weer helemaal opladen duurt 4 uur.

Omdat alle kabels in het frame werden verwerkt en de motor en de batterij in de omkasting rond de ketting werden ingebouwd, is de fiets vandalisme-bestendig. Er werd ook een gps ingebouwd, zodat de beheerder steeds van op afstand kan zien waar de fiets zich bevindt.

Dat de motor zich direct op de as bevindt heeft enkele belangrijke voordelen: directe aandrijving op de as, een laag zwaartepunt van de fiets en dus een beter uitgebalanceerd geheel, het laat een compacte opstelling toe van andere functionele elementen zoals de torque sensor of de motor controller, het reduceert het aantal nodige kabels en dus het risico op defecten.

Het ‘uitgiftestation’ werd door SPIE zodanig ontwikkeld dat wie een fiets wil huren, dat op verschillende manieren kan doen: hij kan met cash betalen, met een debet- of een creditcard, hij kan een abonnement of een voorafbetaalde kaart nemen, etc. Het is de ‘aanbieder’ die uiteindelijk zal beslissen welke klantvriendelijke mogelijkheden hij aan die eindgebruiker wil aanbieden.

SPIE sloot voor het project een joint venture met een Zwitserse fietsenleverancier, Vélobility, die al ruime expertise heeft inzake elektrische fietsen. De fietsen worden onder meer al in Mainz gebruikt.


ACHTERGROND
SPIE Belgium is een filiaal van de Franse groep SPIE. Die is gespecialiseerd in technische installaties en diensten voor de industrie, de tertiaire sector en de infrastructuur. SPIE Belgium stelt meer dan 1.200 mensen tewerk in 9 vestigingen in België en 1 in Luxemburg. Het bedrijf integreert multitechnische oplossingen en diensten op het gebied van elektrotechniek, mechanica, klimaatbeheersing, energie, communicatienetwerken en infrastructuren. In 2011 realiseerde het bedrijf een omzet van 155 miljoen euro en voor 2012 verwacht men de kaap van de 170 miljoen te overschrijden.