• 09/10/2012
  • |     BB

Radioloog van Stork blootgesteld aan radioactieve straling

Een radioloog van Stork Technical Services in Antwerpen is op 19 september 2012 op korte afstand accidenteel blootgesteld aan ioniserende straling van een röntgentoestel.

Trefwoorden: #fanc, #gammastraling, #radiologie, #stork, #stork technical services

Lees verder

Nieuws

( Foto: Europese Commissie )

ENGINEERINGNET.BE -- Het voorval gebeurde tijdens werken in een afgeschermde omsluiting – een bunker - met een röntgentoestel (instellingen: 225 kV - 4mA).

Het FANC werd hierover naar eigen zeggen op 2 oktober 2012 op de hoogte gebracht en startte onmiddellijk een onderzoek. Stork Technical Services heeft een eigen dienst voor industriële radio- en gammagrafie.

Bij het incident ging de radioloog ervan uit dat een opname afgelopen was en ging de bunker in. Bij het buitenkomen stelde de radioloog vast dat de röntgentoestel nog steeds aanstond en dat zijn elektronische dosismeter in alarm stond.

Na uitlezing van de elektronische, actieve dosimeter werd een dosis van 948 mSv geregistreerd. Daarop werd de radioloog aan een medisch onderzoek onderworpen. De uitlezing van zijn passieve dosimeter gaf een dosis van 1,4 mSv aan.

Een biologische dosimetrie wordt uitgevoerd om een betere beoordeling van de werkelijke opgelopen dosis mogelijk te maken. De radioloog zal bij wijze van voorzorg verder medisch opgevolgd worden. Momenteel is het röntgentoestel uit gebruik genomen.

Zodra meer informatie over de effectieve opgelopen dosis beschikbaar is, zal een evaluatie van het INES niveau worden uitgevoerd, laat het FANC weten. "Dit incident heeft geen enkele invloed gehad op het welzijn en de gezondheid van de overige werknemers, de omwonenden en omgeving", stelt FANC op zijn website.

Het nieuws verscheen op 8 oktober 2012 op de website van het FANC.