• 17/08/2012

Robothand ruimt bommen op (+video)

Mensachtige robothand repareert zichzelf en redt mensenlevens door explosieven onschadelijk te maken.

Trefwoorden: #darpa, #robot, #robothand, #sandia, #sandia hand, #Sandia National Labs

Lees verder

research

( Foto: Sandia Labs )

ENGINEERINGNET - Het Amerikaanse Sandia National Labs heeft een robothand ontwikkeld die explosieve apparaten onschadelijk maakt. De hand heeft geavanceerde grijpers, die overeenkomen met wat de menselijke hand kan.

"Robothanden kosten tegenwoordig soms meer dan 250.000 dollar. Toch hebben we precies de flexibiliteit van een robothand nodig om mensenlevens te redden. En dit tegen een prijs die brede distributie naar legereenheden mogelijk maakt", aldus Philip Heermann, senior manager bij Sandia.

Zo is de door DARPA ontwikkelde Sandia Hand modulair. Verschillende soorten vingers kunnen snel verwisseld en vervangen worden door nieuwe vingers, of andere gereedschappen. Denk hierbij aan zaklampen, schroevendraaiers of camera's.

"Indien er een vinger afvalt, kan de robot deze met de overige vingers zelf weer aankoppelen", aldus Curt Salisbury, de hoofdonderzoeker die aan de wieg stond van dit project.

De robot wordt bediend met een speciale handschoen. Aan de buitenkant van de hand is een gel-achtige laag aangebracht om menselijk weefsel te imiteren. Hierdoor kan de Sandia objecten nog beter vastpakken en manipuleren.

Met een verkoopsprijs van 10.000 Amerikaanse dollar is de Sandia Hand stukken goedkoper dan vergelijkbare oplossingen. Doordat dat de meeste technologie in de afzonderlijke vingermodules zit, is het ook relatief goedkoop om extra handtypes aan te schaffen, met bijvoorbeeld meer vingers.


(bron: Aandrijvenenbesturen)