• 28/08/2012
  • |     BB

Joint-venture Tebodin/Fabricom draagt stikstofopslag over aan Gasunie

Joint-venture Tebodin/Fabricom draagt laatste deel van stikstofopslag en mengstation in Groningse Zuidbroek middels overnameprotocol over aan Gasunie.

Trefwoorden: #aardgas, #boersma, #compressor, #draijer, #epc, #fabricom, #gasunie, #heiligerlee, #stikstof, #stikstofopslag, #tebodin

Lees verder

Nieuws

( Foto: Tebodin )

ENGINEERINGNET -- De oplevering geschiedde middels een zogenaamd 'overnameprotocol', waarvan de ondertekening plaatsvond in Slochteren. Het document werd ondertekend door Anne Draijer, project manager van Gasunie, en Siebe Boersma, project directeur van de joint-venture.

Een overnameprotocol voor de eerste fase van het project - gebouwen, utiliteitsystemen, stikstofproductie en compressorstations - werd al in juni 2011 ondertekend.

De stikstofbuffer is nodig om de toenemende aanvoer van hoogcalorisch aardgas met stikstof te kunnen mengen. Het aangevoerde gas verschilt in samenstelling van het Nederlandse gas in Slochteren, maar kan wel aangepast worden – door er stikstof aan toe te voegen - zodat het bruikbaar wordt voor de Nederlandse huishoudens. Het mengen vindt plaats gedurende korte seizoensgebonden (piek)perioden.

De stikstofopslaglocatie in Heiligerlee is een zoutcaverne. Het vullen van de caverne kon al starten na de overdracht van de eerste fase. In de loop van de maand september 2012 zal de installatie op volle capaciteit getest worden.

De joint-venture haalde het project binnen op basis van een EPC-contract (Engineering, Procurement en Constructie), dat in november 2009 werd ondertekend.

Het netwerk van Gasunie is één van de grootste gastransport-hogedruknetten in Europa en bestaat uit meer dan 15.000 kilometer pijpleiding in Nederland en Noord-Duitsland.

ACHTERGROND
Gasunie is een Europees gasinfrastructuurbedrijf. Het netwerk van Gasunie is één van de grootste gastransport-hogedruknetten in Europa en bestaat uit meer dan 15.000 kilometer pijpleiding in Nederland en Noord-Duitsland. De jaarlijkse doorzet van gas bedraagt circa 125 miljard kubieke meter. Gasunie biedt transportdiensten aan via haar dochterondernemingen Gas Transport Services B.V. (GTS) in Nederland en Gasunie Deutschland Transport Services GmbH in Duitsland. Daarnaast biedt ze ook andere diensten aan op het gebied van gasinfrastructuur, waaronder gasopslag en LNG-opslag.