• 23/04/2012
  • |     BB

Greenpeace en Gasunie maken opslag windenergie mogelijk

Gasunie en Greenpeace gaan samenwerken op het gebied van ‘Windgas’, een technologie om uit windenergie waterstofgas te produceren dat in de aardgasinfrastructuur wordt geïnjecteerd.

Trefwoorden: #aardgas, #gasunie, #greenpeace, #paul van gelder, #power-to-gas, #windgas

Lees verder

research

( Foto: Gasunie )

ENGINEERINGNET -- De zwakke schakel van windenergie is en blijft de onregelmatigheid en onvoorspelbaarheid van de elektriciteitsproductie, net als bij zonnepanelen overigens. Soms is er teveel en soms weer te weinig.

De grote uitdaging is daarom een methode te vinden om de overtollige energie - geproduceerd wanneer het aanbod de vraag overtreft - op een economisch rendabele manier op te slaan.

Daar bestaan al verschillende scenario's voor, zoals de elektriciteit gebruiken voor het oppompen van water naar een hoger gelegen bassin om die nadien via een waterkrachtcentrale weer in het net te injecteren.

De Nederlandse Gasunie en Greenpeace werken aan een andere methode: de stroom omzetten naar een vorm van gas, 'Windgas'. Dat gas wordt ook wel aangeduid als 'power-to-gas'

Ze doen daarbij beroep op een elektrolyse-installatie die de door wind opgewekte elektriciteit gebruikt om water te splitsen in zuurstof en waterstof. Dit is een schoon en duurzaam proces dat in de praktijk al bewezen heeft goed te werken. Het waterstof wordt vervolgens in het gasnet geïnjecteerd waar het zich goed mengt met het aanwezige aardgas.

In de nieuwe samenwerking zorgt Greenpeace Energy voor de waterstofproductie en Gasunie voor de invoeding in het transportnet. De bedoeling is om de benodigde installaties in 2013 in bedrijf stellen.

Paul van Gelder, CEO van Gasunie: “Zo helpen we ervoor te zorgen dat duurzame energie uit wind en zon een veel grotere plaats kan gaan innemen in een energievoorziening die tegelijk stabiel blijft."

"Inspirerend dat we hier in Duitsland nu al concreet aan de slag gaan met een partner als Greenpeace."


ACHTERGROND
Greenpeace Energy is Duitsland's grootste onafhankelijke energiecoöperatie met windparken, productielocaties voor zonne-energie en meer dan 110.000 klanten. Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa met een netwerk van meer dan 15.000 kilometer lengte, waarvan 3.000 kilometer in Noord-Duitsland.