• 28/08/2012

Hoe zou het zijn met … Near Field Communication?

Near Field Communication of NFC breekt geen potten. Alleen het openbaar vervoer lijkt de technologie te omhelzen. Toch sluimert er wat.

Trefwoorden: #android, #apple, #Near Field Communication, #NFC, #Nokia, #NXP, #Philips, #Sony

Lees verder

Techniek

( Foto: Samsung )

ENGINEERINGNET - Near Field Communication – NFC voor ingewijden – werd al begin deze eeuw uitgerold door het trio Philips (achteraf afgesplitst naar NXP), Sony en (later) Nokia. Strikt genomen is NFC niet één technologie, maar een bundeling van verschillende technieken om over een afstand van enkele centimeters een draadloze verbinding op te zetten. NFC is een actieve chip, bijvoorbeeld in een smartphone, die een veld met radiogolven opwekt om een passieve NFC-chip te activeren.

Trage start
Alleen in het openbaar vervoer heeft NFC voorlopig een brede toepassing. De techniek wordt al toegepast voor de Oyster-kaart van de Londense Underground en de OV-chipkaart in Nederland.

Door de jaren heen zijn er wel wat handsets verschenen met NFC, meestal van Nokia en Samsung, zonder dat dit veel deining veroorzaakte. Er doken niet plots een heel aantal toepassingen op.

Toch sluimert er wat, want NFC is opeens terug in het nieuws. Nieuwe smartphones bevatten steeds vaker de functie en Android biedt sinds versie 2.3 automatisch ondersteuning voor NFC. Bovendien zijn er geruchten dat Apple NFC zou inbouwen in zijn volgende iPhone.

Nintendo Wii U
Naast smartphones verschijnt binnenkort ook de eerste spelconsole met NFC-ondersteuning. De Nintendo Wii U, die vanaf eind dit jaar beschikbaar is, zal van de technologie gebruik maken. Als accessoires kan je kaarten of voorwerpen met een NFC-chip kopen, en die moet je dan simpelweg op je controller plaatsen.

De spelconsole herkent wat je hebt geplaatst, met speciale extra’s of hints die je spelervaring verbeteren. Nintendo kan trouwens een belangrijke voortrekkersrol spelen voor NFC, omdat het de eerste keer zal zijn dat NFC op zo’n grote schaal beschikbaar is binnen een eigen ecosysteem.

NFC-muziekspelers
De meest voor de hand liggende optie voor NFC is een draadloos muzieksysteem. Tik met je smartphone op het toestel, en je muziek wordt meteen draadloos afgespeeld naar de luidsprekers.

Nokia is een van de eerste die zo’n combinatie lanceert: de Nokia N9 en de Nokia Play 360°. Uiteraard is de Nokia Play 360° ook compatibel met andere NFC-smartphones.

We kunnen ook reeds een draadloze hoofdtelefoon toevoegen aan het NFC-repertoire. De stijlvolle Parrot Zik is de allereerste die NFC ondersteunt.


(bron: ZDNet, Cedric Van Loon)