• 16/01/2013

Plooibare batterij brengt flexibele smartphone stapje dichterbij

In Zuid-Korea hebben onderzoekers een flexibele én stabiele lithium-ion batterij gepresenteerd. In combinatie met Samsung's Youm OLED-displays schept dat heel wat nieuwe mogelijkheden.

Trefwoorden: #display, #oled, #samsung

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Zuid-Koreaanse wetenschappers hebben naar eigen zeggen de eerste (stabiele) plooibare lithium-ion batterij ter wereld ontwikkeld. Dat meldt Yonhap News Agency.

Conventionele batterijen werken met vloeibare positieve en negatieve elektrolyten, die worden gescheiden door een film. Wanneer die film op één of andere manier beschadigd wordt, kunnen die vloeibare elektrolyten met elkaar in contact komen, en een ontploffing veroorzaken. Dat maakt het heel onveilig om met deze technologie plooibare batterijen te maken.

De nieuwe technologie vervangt de vloeistof door flexibele polymeren elektrolyten, die worden opgebouwd uit solide nanodeeltjes.

Dat biedt een veel stabielere oplossing voor een plooibare batterij. Het risico dat positief en negatief met elkaar in contact zouden komen, is immers veel kleiner.

Deze ontwikkeling zet de deuren naar een flexibele smartphone weer wat verder open. Samsung presenteerde vorige week tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas een prototype van een smartphone met flexibel scherm op basis van hun eigen Youm-technologie. Tel daar nu een plooibare batterij bij, en dit toekomstbeeld wordt al weer wat meer realiteit.


(bron: ZDNet, Dries Cludts)

ACHTERGROND
Samsung heeft met zijn Youm OLED-displaytechnologie het probleem van de rigide batterij niet opgelost, maar omzeild: bij het getoonde prototype in Las Vegas ging het om een klein houdertje, met de batterij erin, waaruit een flexibel schermpje te voorschijn komt. Een plooibare batterij opent heel andere perspectieven. Zeker al beide technologieën samengevoegd zouden worden.