• 28/08/2012

Samsung vervoegt ASMLs innovatieprogramma rond lithografie

De Nederlandse fabrikant van lithografiemachines ASML kondigt aan dat Samsung 276 miljoen euro zal investeren in zijn O&O-programma.<br>

Trefwoorden: #asml, #Intel, #lithografie, #samsung, #seminconductor, #TSMC

Lees verder

research

( Foto: ASML )

ENGINEERINGNET – Na Intel en TSMC eerder, neemt nu ook Samsung deel aan het mede-investeringsprogramma dat ASML heeft opgezet. ASML is een van ’s werelds leidende leveranciers voor lithografiemachines voor de halfgeleiderindustrie. Het Koreaanse bedrijf zal 276 miljoen euro investeren in het programma.

“Hiermee is het programma afgerond,” zegt ASML in een persbericht, “omdat het doel van 1,38 miljard euro voor toezeggingen rond extra O&O fondsen bereikt is.”

Samsung heeft zich ook geëngageerd om 503 miljoen euro te investeren in 3% equity aandelen onder dezelfde voorwaarden als de andere deelnemers aan het programma.

Met dit mede-investeringsprogramma, wat op 9 juli 2012 aangekondigd was, wil ASML de ontwikkeling van belangrijke lithografietechnologieën verder versnellen, zodat ze de Wet van Moore kunnen blijven volgen. Het gaat hierbij meer specifiek om lithografie met Extreem Ultraviolet Licht (EUV).

De technologieën die nu ontwikkeld worden, moeten de hele sector vooruit helpen, en zullen “kleinere, slimmere, krachtigere, meer energie-efficiënte en goedkopere elektronische toestellen mogelijk maken voor consumenten”.

Door deze investeringen zal het bedrijf op korte termijn op zoek gaan naar extra arbeidskrachten.


(Lewispr, Pieter De Wit)

ACHTERGROND
ASML is een van ’s werelds leidende aanbieders van lithografiesystemen voor de halfgeleiderindustrie. Het bedrijf maakt complexe machines die van vitaal belang zijn voor de productie van geïntegreerde circuits of chips. Het hoofdkantoor van het bedrijf ligt in Veldhoven bij Eindhoven, van waaruit chipfabrikanten in 55 locaties en 16 landen bediend worden. Er werken zo’n zo’n 8000 medewerkers in vaste dienst, waaronder een 250-tal Belgen.