• 10/10/2012
  • |     BB

Cleanroom van ASML wint prestigieuze Nederlandse staalprijs

'De grootte van de overkappingen, de enorme focus op brandveiligheid en het optimale gebruik van de ruimte waren doorslaggevend voor de jury'.

Trefwoorden: #ASML, #award, #cleanroom, #Nationale Staalbouwdag, #staalprijs

Lees verder

Nieuws

( Foto: ASML )

ENGINEERINGNET -- Tijdens de Nederlandse Nationale Staalbouwdag zijn de winnaars bekend gemaakt van de Nationale Staalprijs 2012. Het nieuwe 5D-cleanroomgebouw van ASML in Veldhoven kaapte de eerste prijs weg in de categorie Industriebouw.

De cleanroom werd in juli 2012 plechtig geopend. ASML werkt er sinds kort aan zijn nieuwste machines met EUV-technologie. Dit betekent dat de machines die zij bouwen vacuüm en stofvrij moeten afgewerkt worden, wat zijn impact had op de constructie.

Het cleanroomgebouw 5D is de laatste uitbreiding van drie grote gebouwen op de campus van ASML. Alle drie gebouwen bestaan uit cleanrooms op de begane grond, een technische ruimte als tussenlaag en daarbovenop (over een deel van het dak) drie bouwlagen met kantoren en laboratoria.

Door de kantoren op de productieruimte (de cleanrooms) te plaatsen ontstaat een compact volume met een minimaal grondgebruik. Dit is een duurzame oplossing met zeer korte afstanden tussen research en productie.

De zes kantoren, met een gezamenlijk vloeroppervlak van 20.000 m², vormen een compleet nieuwe 'bovenstad' die geheel zelfvoorzienend, zelfs met een eigen park waarin de werknemers kunnen ontspannen.

Door de zeer kapitaalintensieve productie bij ASML stelt de verzekeraar een zeer strenge brandwerendheidseis van vier uur.

De opvallende schoorsteen met drie schoorsteenbuizen is de blikvanger van het gebouw. Om die reden is de staalconstructie van de schoorsteen bewust wat fors gedimensioneerd.

De complete staalconstructie (2500 ton) is in korte tijd ontworpen en geproduceerd: zes maanden van het eerste schetsontwerp tot het inhangen van het eerste vakwerkspant. Daarna zijn in zes weken tijd tweeënzestig spanten gemonteerd met een gewicht van 17 tot 59 ton per stuk.


ACHTERGROND
Bouwen met Staal organiseert deze Nationale Staalprijs elke twee jaar, als waardering voor inspirerende toepassingen van staal in de bouw. Aan de editie 2012 hebben in totaal 158 bouwprojecten deelgenomen.
Deze projecten zijn in 2011 of 2010 opgeleverd of in gebruik genomen. De jury van de Nationale Staalprijs bestaat uit experts uit de architectuur en de bouwwereld.