• 22/04/2013

ASML maakt nieuwe CEO bekend die per 1 juli 2013 aantreedt

Deze week kondigde ASML aan dat de Nederlander Peter Wennink de nieuwe CEO van het bedrijf wordt.

Trefwoorden: #ASML, #chips, #halfgeleiders, #machinerie, #Peter Wennink

Lees verder

personalia

( Foto: ASML, Peter Wennink )

ENGINEERINGNET.NL -- Peter Wennink (55) is een vertrouwd gezicht binnen het bedrijf, omdat hij al sinds 1999 bij ASML Chief Financial Officer en Executive Vice President is. Wennink heeft zich de afgelopen jaren leren kennen als een warm pleitbezorger voor een Nederlands industriebeleid dat zich nadrukkelijk richt op water- en biotechnologie en halfgeleiders.

Tegelijk maakte het bedrijf bekend een nieuwe Chief Technology Officer te hebben aangesteld: Martin van den Brink, die ook al sinds jaar en dag bij ASML in dienst is.

Het bedrijf maakte verder bekend dat er in het eerste kwartaal een behoorlijke daling in de omzet is geweest. Deze kwam uit op 892 miljoen euro, tegen 1,25 miljard euro in 2012. Dit maakte dat de winst ook terug liep, namelijk tot 96 miljoen euro. In 2012 lag de winst over het eerste kwartaal nog op 282 miljoen euro.

Oorzaak van deze terugval is de teruglopende verkoop van pc's, een trend die zeker zal aanhouden door de stijgende belangstelling voor tablets.

De verwachting is dat in de tweede helft van dit jaar de omzet en winst gaan stijgen. ASML verwacht meer te verdienen in de markt voor smartphones en tablets. Het bedrijf schat dat hierdoor de verkoop van producten in 2013 op een gelijk niveau zal liggen met vorig jaar.

ASML is wereldwijd één van de belangrijkste producenten van machinerie voor het maken van chips en halfgeleiders. Het bedrijf heeft vestigingen in 16 landen, waaronder onderzoekscentra in Nederland en de Verenigde Staten, diverse trainingsfaciliteiten in Azië en Europa en vestigingen voor klantenondersteuning in China, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Japan, Korea, Maleisië, Singapore, Taiwan, Engeland en de Verenigde Staten.


(LH)

Klik hier voor een video-interview met Peter Wennink