• 30/08/2012

Marktrapport elektronische communicatie van juni is uit

Twee keer per jaar stelt TNO een rapportage op met de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van elektronische communicatie voor Nederland.

Trefwoorden: #elektronische communicatie, #gsm, #rapport, #smartphone, #tablet, #TNO

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.NL -- Er wordt specifiek ingegaan op de trends in breedband internet. In deze versie komen de ontwikkelingen over 2011 aan bod.

Traditiegetrouw behoort Nederland tot de top 10 landen ter wereld met een hoge penetratie van internet en ICT. De ITU ICT Development Index zet Nederland voor 2010 op de 9e positie wereldwijd (en de 7e in Europa).

Dit is een verslechtering ten opzichte van 2008; toen had Nederland de 5e plaats. Dit betekent niet dat Nederland slechter presteert op de indicatoren in de index, maar andere landen hebben zich op de indicatoren nog sterker ontwikkeld; met andere woorden de ‘concurrentie’ in de index wordt sterker.

De index bestaat uit 12 indicatoren verdeeld over drie categorieën: toegang, gebruik en vaardigheden. Wat betreft toegang tot ICT bezet Nederland de 9e plaats (8 in 2008). Echter, op het gebied van gebruik en vaardigheden doet Nederland het minder goed. Voor gebruik van ICT scoort Nederland een 12e plaats (6 in 2008) en voor vaardigheden behaalt Nederland de 26e plaats (25 in 2008).

Zoals ook tot uiting komt in de ITU ICT Development Index blijft het niveau van internettoegang en internetgebruik onverminderd hoog in Nederland. Het percentage van de Nederlandse bevolking dat een vaste breedband internetaansluiting heeft ligt stabiel op zo’n 86%.

Rond de 99% van de Nederlandse bevolking heeft de mogelijkheid om een breedband internetaansluiting af te nemen. DSL en kabel zijn breed beschikbaar en de uitrol van glasvezel neemt gestaag toe. Door upgrades in het DSL en kabel netwerk en de uitrol van glasvezel nemen de snelheden van de internetverbindingen verder toe.

Niet alleen de geadverteerde snelheden nemen toe, maar ook de gerealiseerde snelheden. Nederland neemt met een gemiddelde geobserveerde download snelheid van 8,2 Mbps de tweede plaats in van de benchmarklanden, na Japan.

Het gebruik van mobiel internet heeft een grote vlucht genomen in 2011. In 2010 was het aantal breedbandinternet aansluitingen via het vaste en mobiele netwerken ongeveer gelijk; beide zo’n 6,3 miljoen.

In 2011 groeit het aantal vaste aansluitingen naar een kleine 6,5 miljoen, terwijl het aantal mobiele breedband internetaansluitingen naar 8,7 miljoen groeit. Zo’n 35% van mobiele telefoonaansluitingen heeft toegang tot mobiel internet.

Daarnaast zijn er bijna 1 miljoen aansluitingen die gebruikt worden voor machine-to-machine toepassingen, waarbij apparatuur draadloos informatie uitwisselt.

Het datagebruik via mobiel internet neemt ook sterk toe. In Q2 2011 werd nog 5876 miljoen MB aan data gebruikt, in Q4 2011 bijna 8200 miljoen MB. Met de stap-voor-stap introductie van LTE (Long Term Evolution, ook wel 4G genoemd) als opvolger van de huidige netwerken zal het gebruik van mobiel internet een enorme impuls krijgen.

Nederlanders zijn grootgebruikers van internet en social media. Alleen in het Verenigd Koninkrijk zijn internetters gemiddeld nog langer online en nog grotere gebruikers van social media. Ook het online winkelen neemt gestaag toe.

In het algemeen maken Nederlandse internetters zich minder ongerust over het opdoen van virussen dan gemiddeld in Europa.

Ook hebben Nederlandse internetters een meer dan gemiddeld vertrouwen in online bankieren. Over de online privacy maken ze zich dan wel weer meer zorgen en ook zijn de zorgen over de veiligheid van het downloaden van online informatie wat groter dan gemiddeld in Europa.

Wat betreft de online veiligheid scoort Nederland in het algemeen iets slechter dan gemiddeld in Europa. Een op de vijf Nederlanders heeft een malware besmetting opgelopen, terwijl meer dan 70% van de Nederlanders spam ontvangt, 5% van de Nederlanders te maken heeft gehad met misbruik van persoonlijke informatie en 2% schade op liep door phising en pharming.


(GL) (foto Wikipedia, Halvard Lundgaard)

Mensen met een gratis TNO-account kunnen het rapport via deze link downloaden.