• 04/09/2012

Lijnzaadgom heeft lage viscositeit

Gom uit lijnzaad heeft potentieel voor voedingsindustrie.

Trefwoorden: #gom, #lijnzaad

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Sinds eind 2010 gingen de prijzen voor gom de hoogte in. Reden is dat het steeds vaker wordt gebruikt in de olie- en gasindustrie, voor nieuwe extractiemethodes.

Een aantal voedingsbedrijven zoekt een oplossing in mengelingen waarin zo’n verdikkingsmiddel is vervangen door een ander hydrocolloïd, of zoekt er zelfs zónder hydrocolloïd.

Intussen verschijnt nog een andere oplossing aan de horizon. Onderzoekers hebben namelijk uit de zaadwandjes van van lijnzaad een oplosbare gom geëxtraheerd. Ze verdeelden deze in ‘neutrale’ en ‘zure’ fracties.

Uiteindelijk besloten de onderzoekers dat oplosbare lijnzaadgommen dienstig zijn voor de voedingsindustrie. Ze geven levensmiddelen een acceptabel mondgevoel en textuur, zelfs als ze worden gebruikt in hoge dosissen, bijvoorbeeld om de nutritionele waarde van voedingsproducten op te drijven.

Voorts merkten ze op dat deze gommen een veel lagere viscositeit hebben dan johannesbroodpitmeel, guargom en xanthaangom (met name bij een concentratie van 0,3% w/v). Dergelijke lage viscositeit is gunstig, omdat zo het probleem van ‘over-texturisatie’ niet optreedt wanneer grote hoeveelheden worden gebruikt.


(KV) (University of Guelph, Canada) (foto wikipedia: lijnzaad)