• 17/09/2012
  • |     BB

Fabricom rekruteert ongekwalificeerde kandidaten als buizenfitters

Samenwerken verzet bergen: 3 buizenfitters aan de slag dank zij speciaal opleidings- annex wervingsprogramma voor ongekwalificeerde kandidaten van Fabricom, Randstad, Technifutur en Forem.

Trefwoorden: #buizenfitter, #fabricom, #forem, #randstad, #technifutur

Lees verder

HR

( Foto: Fabricom )

ENGINEERINGNET -- Niet alleen Vlaanderen kampt met een tekort aan ingenieurs en techniekers. Ook bij Forem, de Waalse tegenhanger van VDAB, maken technische profielen bijna de helft uit van de lijst met knelpuntfuncties. Alleen al voor bijvoorbeeld industriële buizenfitters ontving Forem in 2011 niet minder dan 291 jobaanbiedingen.

De oorzaak van het tekort aan technische kandidaten is zowel van kwantitatieve als kwalitatieve aard: enerzijds blijft het moeilijk om te voldoen aan de marktvraag omdat er gewoon té weinig technische mensen afstuderen; anderzijds hebben zelfs de beschikbare kandidaten niet de nodige kwalificaties om een specifiek beroep zoals dat van buizenfitter uit te oefenen.

Om dit probleem op te lossen nam Fabricom in 2011 het initiatief om specifiek voor ongekwalificeerde kandidaten speciale opleidingen in te richten: in 2011 was het thema 'Elektriciteit' in samenwerking met HR-specialist TopInterim, in 2012 werd het 'Buizenfitters' met Randstad.

Daarbij zorgt de werkgever - Fabricom - voor de opleidingen en het HR-bureau voor de eigenlijke rekrutering. Om voldoende interesse op te wekken, garandeerde Randstad dit jaar elke kandidaat die het volledige opleidingstraject doorloopt, een vast contract van één jaar.

Voor het 'Buizenfitters 2012'-programma maakt Fabricom nu de resultaten bekend. Er werden tien ongekwalificeerde kandidaten aangetrokken. De tien werden naar verluidt geselecteerd 'op basis van hun leiderschapskwaliteiten, hun motivatie en technische en sociale beoordelingscriteria'.

Deze kandidaten kregen gedurende zes maanden de mogelijkheid een opleiding te volgen in het competentiecentrum van (het Waalse) Technifutur en in de afdeling Industrie Sud van Fabricom.

Uiteindelijk haalden er zeven de eindmeet. Daarvan krijgen er drie door Fabricom meteen een arbeidscontract aangeboden. De andere vier zullen binnen het jaar aan de slag kunnen, garandeert Randstad. Niet dat er een probleem is: naar verluidt hebben er enkele nu al afspraken voor jobinterviews.

Xavier Sinéchal, Managing Director van Fabricom: “Dankzij dit programma hebben werkzoekenden de mogelijkheid om hun opleiding te vervolmaken en wij hebben van onze kant de kans om gekwalificeerde medewerkers aan te werven die we zelf hebben opgeleid en dus reeds aan het werk hebben gezien. Iedereen wint hierbij.”

De opleiding is in maart 2012 van start gegaan en liep op 14 september 2012 ten einde met een ceremonie waarop de resultaten van de kandidaten werden bekendgemaakt.


FOTO
De drie kandidaten met vast contract van Fabricom. Van links naar rechts: Michael Reynders, Jordan Leclercq en Salvatore Randazzo.

ACHTERGROND
In feite werken vier organisaties mee aan dit type rekruteringsacties: de werkgever die het de inhoud van het opleidingsprogramma bepaalt, Randstad dat samenwerkt met het competentiecentrum Technifutur om de kandidaten de selecteren, en Forem – de Waalse tegenhanger van VDAB – dat op zoek gaat naar mogelijk geschikte kandidaten.

Voor wie Technifutur niet kent: dit centrum ontwikkelt en biedt bedrijven, werkzoekenden, docenten en studenten opleidingen aan. Enkele cijfers van 2011: 16.200 cursisten voor 771.000 uren, 95 personeelsleden, meer dan 500 externe opleiders.