• 24/09/2012
  • |     BB

Agoria: 'afschakelplan leidt aandacht af van echte probleem'

Volgens Agoria leidt het afschakelplan bij blackouts de aandacht af van het echte probleem: er is te weinig productiecapaciteit. 'Vroeg of laat krijgen we de rekening gepresenteerd.'

Trefwoorden: #afschakelplan, #agoria, #blackout, #elia, #wathelet

Lees verder

nieuws

( Foto: Miele )

ENGINEERINGNET.BE -- Elia en staatssecretaris Wathelet hebben de afschakelplan klaar wanneer deze winter blackouts dreigen. Dat berichten verschillende media. 'We kunnen bedrijven laten afkoppelen, en gezinnen hun energieverbruik laten beperken.'

De Belgische technologiefederatie Agoria vindt alvast dat het de spuigaten uitloopt en stelt in een persbericht: 'Gezinnen die hun elektriciteitsverbruik moeten verminderen door de verwarming te verlagen of de strijk uit te stellen of elektriciteit voor bepaalde doelen tijdelijk verbieden… Het zijn plannen die elke Europese netbeheerder wel in zijn schuif heeft liggen, uiteraard met de bedoeling ze nooit te moeten gebruiken. Want afschakelen is het allerlaatste redmiddel om een complete catastrofe te vermijden en géén structurele oplossing."

"Als het de bedoeling was daarmee de onrust en de onzekerheid rond de elektriciteitsbevoorrading in ons land weg te nemen is dat een gemiste kans", stelt de federatie.

Bovendien leidt het enkel de aandacht af van het echte probleem: "Integendeel, ordentelijk afschakelen is niet het probleem, wel het stroomtekort zelf en het gebrek aan investeringen."

"Wij vragen een snelle uitvoering van regeringsbeslissingen van deze zomer rond het uitrustingsplan, zodat opnieuw kan worden geïnvesteerd."

Agoria wijst er (nogmaals) op dat tal van investeringsprojecten in energievoorziening niet uit de startblokken raken. De reservecapaciteit wordt steeds kleiner en is al lang onvoldoende. Vroeg of laat krijgen wij de rekening gepresenteerd.


NUTTIGE LINKS:
Voor bedrijven ziet beheerder Elia vanuit technische oogpunt alvast weinig problemen:
Elia: 'afschakelen op piekmomenten is technisch haalbaar'