• 24/09/2012
  • |     BB

Electrabel wil nog investeren 'mits een stabiel wettelijk kader'

Electrabel wijst er op 'dat een getekend contract (het protocolakkoord 2009) voor alle betrokken partijen bindend is', maar is toch bereid tot 'constructief onderhandelen'.

Trefwoorden: #Dutordoir, #electrabel, #gdfsuez

Lees verder

Nieuws

( Foto: UGent, © Hilde Christiaens )

ENGINEERINGNET.BE -- In een officieel persbericht stelt Electrabel bereid te zijn om te investeren en nieuwe activiteiten te ontwikkelen in België, mits de nodige garanties: 'Een stabiel wettelijk en regulatoir kader is een essentiële voorwaarde voor elke economische speler'.

Precies aan de stabiliteit van dat wettelijke kader – in de vorm van onder meer het Protocolakkoord 2009 - schort er vandaag nogal wat, aldus de energieproducent. Ze wijst er op dat elk contract (zoals het protocolakkoord) voor alle ondertekenaars bindend is en stelt zelf alle verbintenissen steeds te zijn nagekomen.

Dat in tegenstelling tot de regering, aldus de elektriciteitsproducent: 'Ondanks de overeenkomst, heeft de regering van haar kant toch beslist Doel 1 en 2 te sluiten (redactie: het plan Wathelet) en heeft ze plannen om eenzijdig de nucleaire bijdrage te verhogen tot 550 miljoen euro'.

Electrabel stelt wél de constructieve dialoog te willen aangaan met de overheid, maar wil specifiek over twee punten onderhandelen met het protocolakkoord 2009 als uitgangspunt: over de prijs van de elektriciteit voor de consument en over de nucleaire bijdrage.

CEO Sophie Dutordoir lanceerde in dat verband de voorbije dagen een charmeoffensief in diverse media en stelde onder meer voor om de nucleaire taks van 250 miljoen euro of een deel ervan om te zetten in lagere prijzen voor de consument. Ze wijst er op dat de regering zelf aangeeft een lagere energieprijs als een prioriteit te beschouwen.

Voor de goede orde stelt Electrabel te willen onderhandelen over 'niet het één of het ander, maar wel degelijk het geheel van de elementen die zijn voorzien in het protocolakkoord uit 2009. Dit alles in een context waarin prijsdaling voor de consument een prioriteit is zowel voor de regering als voor Electrabel.'

Daarnaast onderlijnt Electrabel dat het als onderneming verankerd is in het Belgische bedrijfslandschap en werk geeft aan zowat 6.000 mensen.

Bovendien staat ze als energieproducent ook voor een stuk garant voor de bevoorradingszekerheid door ter plaatse een eigen, gediversifieerd productiepark aan te houden 'dat dicht bij haar klanten staat en dat de noden van haar klanten dekt'.


ACHTERGROND
In 2009 hebben de Belgische Staat en de GDFSUEZ een contract, het zogenaamde protocolakkoord, getekend waarbij beide zich engageerden op een reeks punten.

Dat protocol en 'de verbintenissen die hieraan voorafgingen', voorzien de verlenging van de levensduur van de kerncentrales Doel 1 en 2 en Tihange 1 - waarvan Electrabel voor 50% eigenaar is, samen met EDF - in een globaal kader waarbij de voordelen van de nucleaire elektriciteitsproductie ten goede komen aan de gehele Belgische maatschappij:

• Aan de Belgische Staat, onder de vorm van een nucleaire bijdrage tussen de 215 en 245 miljoen euro voor de jaren 2010-2014
• Aan de industriële afnemers, via een langetermijn deelname in de nucleaire elektriciteitsproductie (trekkingsrechten)
• Aan de huishoudens met prijsmaatregelen
• En belangrijke investeringen en jobcreatie