• 24/09/2012

MRI-magneet geleverd voor Magnum-PSI (+video)

Supergeleidende magneet voor 'Magnum-PSI' die, als enige ter wereld, de intense plasmacondities kan opwekken die zullen heersen vlakbij de rand van toekomstige fusiereactoren

Trefwoorden: #DIFFER, #ITER, #magneet, #MRI, #MRI, #supergeleiding

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Op donderdag 20 september werd bij het Nederlandse FOM-instituut DIFFER in Nieuwegein een supergeleidende MRI-magneet afgeleverd.

Daarmee krijgt de pas geopende plasma-opstelling 'Magnum-PSI' de mogelijkheid om wandmaterialen die mogelijks bruikbaar zijn voor kernfusiereactoren, bloot te stellen aan langdurige plasmapulsen.

Magnum-PSI kan als enige opstelling ter wereld de intense plasmacondities opwekken die zullen heersen vlakbij de rand van toekomstige fusiereactoren zoals ITER en de fusie-energiecentrales die daarop volgen.

Het magneetveld in Magnum-PSI houdt het hete plasma bijeen in een intense bundel en leidt het geïoniseerde gas van de plasmabron naar de trefplaat.

Momenteel is Magnum-PSI uitgerust met gepulste koperen elektromagneten. De opstelling wordt nu aangepast op steady state-bedrijf met een supergeleidende magneet.


(KV)

foto DIFFER: een wolfraam trefplaat wordt blootgesteld aan een plasmabundel in Magnum-PSI.

Video:
Een experiment om na te gaan in hoeverre de wand van een fusiereactor bestand zou zijn tegen het plasma in de te bouwen fusiereactor ITER.