• 26/09/2012

Computer analyseert verdacht gedrag

Consortium demonstreert in winkelcentrum in Utrecht hoe computeranalyse van camerabeelden waarschuwt voor naderende problemen.

Trefwoorden: #camerabewaking, #veiligheid, #vicar vision

Lees verder

research

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET -- Een consortium demonstreert in een winkelcentrum in het Nederlandse Utrecht hoe computeranalyse van camerabeelden kan waarschuwen voor naderende problemen, zoals zakkenrollen, winkeldiefstal, agressie en overlast.

Om het gedrag van mensen te monitoren hangen op veel plaatsen in Nederland al camera’s, die door beveiligers in de gaten worden gehouden. Dat is tijdrovend werk, het type werk dat geknipt is om door computers te worden overgenomen. Daarvoor is dan wel een algoritme nodig dat de computer in staat stelt om mensen te volgen als ze al lopend in beeld komen bij steeds andere bewakingscamera’s. Dat algoritme moet bovendien hun gedrag analyseren en liefst ook een wapen kunnen herkennen.

Het idee achter het consortium met de naam ‘Watching People Security Services’ is dat een beveiliger geholpen kan zijn met het signaleren van bepaalde gebeurtenissen of afwijkingen. Computeranalyse signaleert looppatronen, waarbij afwijkingen bijvoorbeeld kunnen wijzen op een zakkenroller. Agressie is een ander voorbeeld van gedrag dat de computer kan signaleren. Een beveiliger beoordeelt wat er aan de hand is, want iemand die ergens lang blijft staan hoeft natuurlijk geen overval voor te bereiden. Hij kan ook gewoon even telefoneren.

Het creëren van het algoritme dat daarvoor nodig is, is geen geringe opgave. Marten den Uyl is oprichter en directeur van Vicar Vision dat zich richt op het geautomatiseerd analyseren van camerabeelden: "Het bleek logisch om samen te werken in een consortium. TNO bracht niet alleen expertise in, maar speelde als onafhankelijk kennisinstituut ook een belangrijke rol in het bij elkaar brengen van de deelnemers. Naast TNO zijn dat vier MBK’ers: Vicar Vision, Eagle Vision, Noldus IT en Cameramanager.com. Ook ZZP’er John Borking Consultancy doet mee. Borking is gespecialiseerd in privacyvraagstukken, zodat we ook op dat gebied de noodzakelijke kennis in huis hebben."

“We hebben ondertussen een systeem ontwikkeld dat we in het najaar als demonstratie- en pilotproject presenteren in winkelcentrum Kanaleneiland in Utrecht. Daar zal duidelijk worden, wat Watching People Security Services in de dagelijkse praktijk betekent.’’


(KV)