• 27/09/2012

TU Eindhoven opent nieuwe broedplaats voor baanbrekend onderzoek

Op donderdag 4 oktober opent het Instituut voor Complexe Moleculaire Systemen (ICMS) van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) haar nieuwe onderkomen.

Trefwoorden: #ICMS, #Instituut voor Complexe Moleculaire Systemen, #Technische Universiteit Eindhoven, #TU/e

Lees verder

Nieuws

( Foto: TU/e )

ENGINEERINGNET.NL -- De universiteit transformeerde haar voormalige ketelgebouw uit 1959 tot een architectonisch bijzonder onderkomen, voor een bijzondere gebruiker: het ICMS.

Het zeer transparante en ruimtelijke gebouw moet een internationaal kruisbestuivingspunt worden voor bètawetenschappers. En het ICMS gaat er verder werken aan haar missie: greep krijgen op moleculaire zelfassemblage.

De kennis van moleculaire zelfassemblage is een relatief nieuw, spannend wetenschapsterrein, met de levende natuur als grote inspiratiebron. In de natuur zien moleculen kans zich op uitgekiende wijze zo te organiseren dat processen als vanzelf plaatsvinden.

Denk aan het genezen van wonden en het delen van cellen. Het ICMS, in 2008 door de TU/e opgericht, wil grip krijgen op dit soort complexe moleculaire zelfassemblageprocessen. Dit met als doel te komen tot geheel nieuwe materialen en functionele moleculaire systemen, zoals kunstmatig nierweefsel en moleculaire motoren.

Het instituut brengt hiervoor kennis uit chemie, wiskunde, fysica, biologie en engineering samen. De wetenschappelijk directeur is Spinozaprijswinnaar prof. Bert Meijer, en er zijn zo’n 120 onderzoekers lid van het instituut.

Het ICMS wil wetenschappers met verschillende achtergronden een inspirerende omgeving en atmosfeer en veel vrijheid bieden, om zo tot grensverleggende nieuwe inzichten te komen. Daarom heeft het nieuwe onderkomen ook een Advanced Study Center, waar vermaarde wetenschappers uit uiteenlopende disciplines voor langere periode kunnen verblijven en workshops worden georganiseerd met complexiteit als overkoepelend thema.

De aftrap hiervan vindt plaats tijdens het openingssymposium op donderdagmiddag 4 oktober, waar topwetenschappers prof. Samuel Stupp (Northwestern University), prof. Takuzo Aida (University of Tokyo), prof. Christof Schütte (Freie Universität Berlin) en prof. Ewine van Dishoeck zullen spreken, naast TU/e-rector prof. Hans van Duijn en prof. Bert Meijer.

Ook de activiteiten van het Eindhoven Multiscale Institute en de Eindhoven Polymer Laboratories vinden in gebouw Ceres plaats.

Het ICMS verhuisde deze zomer naar het vernieuwde gebouw, met de naam Ceres. Het heeft een zeer open karakter, om de kruisbestuiving te stimuleren. Ceres bestaat uit kantoren, laboratoria, zalen en een grote, open centrale ontmoetingsruimte over de gehele gebouwlengte.

Voorheen deed het in 1959 gebouwde pand dienst als centraal ketelhuis. Architectenbureau diederendirrix hield het historische en industriële karakter grotendeels intact en transformeerde Ceres tot een architectonisch bijzondere verschijning.

Ook de zeventig meter hoge bakstenen schoorsteen naast het gebouw bleef intact. De verbouwing kostte in totaal circa 3,5 miljoen euro.


(GL)