• 28/09/2012

Schrijven met water en lucht (+video)

Displays creëren en informatie opslaan op een superhydrofoob materiaal, met water en lucht.

Trefwoorden: #aalto, #nokia, #superhydrofoob

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Onderzoekers van Aalto University, Finland, en het 'Nokia Research Center Cambridge', VK, presenteerden een manier waarbij water en lucht zouden kunnen worden gebruikt om displays te creëren en informatie op te slaan.

De methode maakt gebruik van de superhydrofobe eigenschappen van een materiaal, gebruik makend van een microscopische structuur geïnspireerd op het blad van een waterlelie, en die een dunne laag lucht vasthoudt tussen het oppervlak van het materiaal en het water dat ermee in contact staat.

De onderzoekers maakten een sproeimondje om de druk op het oppervlak te wijzigen, en zo de manier waarop de lucht gevangen zit, wijzigt. Gezien de structuur van de oppervlakte, zijn 2 toestanden mogelijk. Zo kan, binair, informatie worden opgeslagen.

Aangezien een visueel verschil bestaat tussen de 2 toestanden, kan de technologie ook worden gebruikt om beelden te genereren, namelijk door het sproeimondje over het oppervlak te bewegen en zo schetsen te maken die bestaan uit pixel-achtige eenheden.


(KV) (foto 'Nokia Research Center Cambridge': een foto uit het Nokia Research Center Cambridge)

Video: