• 03/10/2012

Nieuwe website helpt bedrijven veilig innoveren met nanomaterialen

Vanaf 2 oktober kunnen bedrijven met al hun vragen over veiligheid van nanomaterialen terecht bij Nanocentre.nl.

Trefwoorden: #Nanocentre, #nanomateriaal, #TNO, #website

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.NL -- Dit platform, opgericht door TNO in samenwerking met Syntens Innovatiecentrum en RIVM, biedt bedrijven relevante en actuele informatie die nodig is om veilig met nanomaterialen te kunnen werken en innoveren.

Op de website, www.nanocentre.nl, kunnen bedrijven vragen stellen of zelf naar antwoorden zoeken. Ook kunnen bedrijven er deelnemen aan netwerkbijeenkomsten rond kansen en risico’s van nanomaterialen. Nanocentre richt zich in het bijzonder op mkb-bedrijven.

Nanohouse, RIVM en TNO onderzochten in opdracht van het Ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het Ministerie Economische Zaken Landbouw & Innovatie, in 2011 welke informatiebehoefte bedrijven over nano hebben.

Bedrijven willen hulp bij het vinden van relevante veiligheidsinformatie. Belangrijk is dat men ergens terecht kan met vragen. Zo willen bedrijven bijvoorbeeld weten hoe gevaarlijk nanodeeltjes zijn wanneer je eraan blootgesteld wordt, en wat je aan maatregelen moet nemen om veilig te kunnen werken. Deze website voldoet aan die behoefte.

Steeds meer bedrijven in Nederland en Vlaanderen werken met nanomateriaal. Volgens recent onderzoek van TNO werken naar schatting tenminste enkele duizenden Nederlandse werknemers dagelijks met nanomaterialen.

Nanodeeltjes worden ontwikkeld en toegepast om de structuur van materialen te veranderen zodat deze nieuwe eigenschappen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan krasbestendige lakken voor auto’s, coatings voor scheepsrompen die de groei van algen voorkomen waardoor brandstof wordt bespaard of sokken met antibacteriële werking.

Vanwege alle potentiële kansen en het economische voordeel, is het voor bedrijven noodzakelijk om in de ontwikkeling van nanotechnologie voorop te blijven lopen.

De lancering was tijdens de 3de Landelijke Stoffendag in theater de Meervaart in Amsterdam. Erik Tielemans, van TNO benadrukte daarbij dat de initiatiefnemers met Nanocentre een bijdrage willen leveren aan verantwoord innoveren met nanomaterialen.

Kennis over veilig werken met nanomaterialen zorgt ervoor dat nieuwe vindingen sneller hun weg naar een bredere toepassing vinden. Onzekerheid over mogelijke risico’s vormt zo geen onnodige bottleneck voor innovatie.

Daarom heeft de website ook als doel meer kennisuitwisseling tussen bedrijven te faciliteren.

Nanomaterialen bestaan uit zeer kleine deeltjes van 0,1 tot 100 nanometer (een nanometer is éénmiljardste meter) die unieke eigenschappen geven aan producten. Bekende voorbeelden zijn zelfreinigende coatings voor ramen en autoruiten, krasvaste lakken voor auto’s, bacteriedodende muurverven voor ziekenhuizen en supersterk en dicht beton.


(GL) (foto: