• 03/10/2012
  • |     BB

50 miljoen ERC-subsidies: "KU Leuven behoort tot de Europese onderzoekstop"

KU Leuven behoort tot niet alleen tot de Belgische maar zelfs tot de Europese onderzoekstop: 30 researchers ontvangen meer dan 50 miljoen euro van Europese Onderzoeksraad.

Trefwoorden: #ERC, #Facultés Universitaires Notre-Dame de la Paix de Namur, #kuleuven, #onderzoek, #research, #Université Catholique de Louvain, #Université de Liège, #Université Libre de Bruxelles, #Unversiteit Antwerpen, #Vrije Universiteit Brussel

Lees verder

research

( Foto: Solvay )

ENGINEERINGNET.BE -- "De Katholieke Universiteit Leuven boekt heel wat succes bij de zeer begeerde subsidies van de Europese Onderzoeksraad", stelde ERC secretaris-generaal Prof. Donald Dingwell op een treffen, ingericht door het Departement Elektrotechniek van de KU Leuven.

In het licht van de cijfers snijdt die uitspraak hout: met méér dan 30 toponderzoekers en de toewijzing van een ERC-budget van méér dan 50 miljoen euro, is de KU Leuven niet alleen de 'nummer één' in België, maar behoort de universiteit ook tot de Europese onderzoekstop.

En sinds het begin van de ERC in 2007, kwamen zowat een derde van alle aan België toegekende ERC-budgetten – ruim 153 miljoen euro - op het conto van KU Leuven. Dat is een indrukwekkend resultaat.

De Belgische lijst wordt aangevoerd door de KULeuven met 31 ERC-subsidies, de UGent met 16 subsidies en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie met 13 subsidies, gevolgd door de Université Catholique de Louvain (11), Université Libre de Bruxelles (9), Unversiteit Antwerpen (7), Université de Liège (4) en Facultés Universitaires Notre-Dame de la Paix de Namur (3), en Vrije Universiteit Brussel (3)


LEES OOK
ERC Starting Grants: 800 miljoen euro voor 536 veelbelovende onderzoekers

ACHTERGROND
De Europese Onderzoeksraad is in 2007 door de EU opgericht en is daarmee de eerste pan Europese financieringsorganisatie voor grensverleggend onderzoek. Het is gericht op het stimuleren van wetenschappelijke expertise in Europa door de allerbeste creatieve onderzoekers - nationaliteit en leeftijden is niet van belang - met elkaar te laten concurreren om de financiering.

De Europese Onderzoeksraad streeft ernaar om toponderzoekers van overal ter wereld aan te trekken en naar Europa te laten komen. De ERC steunt jonge, startende toponderzoekers ("ERC Starting Grants"), reeds gevestigde, onafhankelijke uitmuntende wetenschappers ("ERC Consolidator Grants") en senior onderzoeksleiders ("ERC Advanced Grants").

Het gaat om aanzienlijke bedragen die worden toegekend op basis van “peer review” evaluaties en kunnen oplopen tot maximaal 2 miljoen euro voor een "ERC Starting Grant", 2,75 miljoen euro voor een "ERC Consolidator Grant" en 3,5 miljoen euro voor een "ERC Advanced Grant ".