• 05/10/2012
  • |     BB

Eerste 3D printer te koop in Nederlands warenhuis

Het Nederlandse warenhuis De Bijenkorf schuift als eerste in Europa 3D printers in zijn winkelrekken. Dat meldt De Volkskrant in Nederland.

Trefwoorden: #3d printer, #3d systems, #bijenkorf, #cube 3d

Lees verder

Nieuws

( Foto: 3D Systems )

ENGINEERINGNET – In de VS wordt hij al een tijdje verkrijgbaar voor 1.299 dollar: de Cube 3D Printer van fabrikant 3D Systems. Dat bedrijf fabriceert 3D printers in alle maten en gewichten: van echte productiemachines tot – sinds begin 2012 – ook 'personal printers' bedoeld voor privé-gebruik.

Dat er nu al een 3D printer in de winkelrekken ligt, is sneller dan verwacht. De technologie an sich is al enkele decennia oud en vooral bekend onder de naam 'Rapid Prototyping', maar was duur en vooral traag.

Daar is sinds enkele jaren verandering in gekomen, onder meer onder impuls van enkele Belgische bedrijven, zoals Materialise, Layerwise, en Melotte. Wat 3D printing en Digital Manufacturing betreft, is Vlaanderen wereldtop.

Toch is 3D printing nog niet grootschalig doorgebroken en beperken de afnemers zich tot de meer kapitaalkrachtige sectoren, zoals de vliegtuig- en ruimtevaart en de medische branche. Daardoor blijven de printers relatief duur, bij gebrek aan grootschalige productie.

Fabrikant 3D Systems lijkt een andere weg te willen bewandelen en de grote productiereeksen te willen bereiken via verkoop aan de consument. Dat het mogelijk is, bewijst de Kinect van Microsoft.

Die bewegingscamera voor de Xbox wordt aan de lopende band geproduceerd voor de gamingwereld, is daardoor goedkoop, maar wint door zijn excellente prestaties aan populariteit voor bijvoorbeeld industriële visie- en robottoepassingen.

Wat kunt u met de Cube 3D doen? Voor de prijs van 1.050 euro haalt u een machine in huis die werkt met snel uithardend vloeibaar hars en voorwerpen van maximaal 14x14x14cm laagje per laagje kan opbouwen. De bijhorend ontwerpsoftware draait op Windows of Android, en u krijgt, aldus De Volkskrant, 25 ontwerpen meegeleverd. Een vulling met 10 kleuren kost 34,60 euro en is goed voor tussen 10 en 15 voorwerpjes.

Een versnelde introductie op de consumentenmarkt legt meteen enkele pijnpunten bloot. Zo bestaat nog geen wettelijk kader dat bepaalt welke voorwerpen u wel of niet mag printen. Er bestaat intussen smartphone- en tabletsoftware waarmee het eenvoudig is een voorwerp in te scannen en in 3D te printen. Is dat namaak of niet?

De ontwerper van een duur, exclusief kunstobject zal er alvast niet blij mee zijn overal 3D geprinte kopieën van zijn creatie te zien opduiken. En de distributeur, die voor zijn omzet voor een stuk rekent op de verkoop van onderdelen, al evenmin...